Doktor.se

Livsmedlen som kan boosta ditt immunförsvar

19 Mars, 2020 ・ 3 min

Det är aldrig fel att stärka immunsystemet, inte minst i tider då många dras med förkylningar och influensa. Här är några livsmedel som ger extra styrka till din kropps försvar.

Vitlök
Det är ingen hemlighet att vitlök är en bra ingrediens i strävan mot ett friskare liv. Den innehåller nämligen allicin, som aktivt bekämpar bakterier och infektioner. En studie, som Svenska Dagbladet skriver om, visar att de personer som åt vitlökextrakt under tolv veckor löpte 60 procent lägre risk att bli förkylda. 

Citrusfrukter
Apelsiner, citron och andra citrusfrukter sägs motverka virusinfektioner. Huruvida detta är sant finns det dock inte så mycket forskning på. Men citrusfrukter som den syrliga grapefrukten är inte bara full av C-vitamin, järn och kalcium, den är dessutom rik på antioxidanter. C-vitamin hjälper också till att öka upptaget av mineraler och antioxidanter i den övriga kosten. 

Sötpotatis
I den söta, stora potatisen finns antioxidanter som betakaroten och C-vitamin, vilka stärker kroppens skydd mot sjukdomar. Dessutom är sötpotatis rik på E-vitamin och järn. 

Yoghurt
I yoghurt finns goda bakterier, det vill säga probiotika, som tycks verka för en god tarmhälsa genom att stimulera de vita blodkropparna. I en svensk studie har man exempelvis sett att de som dagligen drack tillskott av probiotikan lactobacillus reuteri tog ut drygt 30 procent färre sjukdagar än de som inte druckit probiotikatillskottet. 

Ingefära
Den starka växten som idag är populär att blanda i såväl hälsosmoothies som teer, tycks motverka inflammation samt stärka ditt blodtryck och immunförsvar så att det kan bekämpa virus som angriper kroppen. Det har dock visat sig att du bör få i dig åtminstone fem gram om dagen för att få effekt. 

Spenat
Karl Alfred har rätt – du blir stark av spenat, men framför håller du dig friskare. De gröna bladen innehåller bland annat en rad värdefulla näringsämnen, är rik på fibrer och antioxidanter som boostar immunförsvaret. Spenat innehåller dessutom nitrat som i forskning visat sig stärka aktivitet hos mitokondrierna, som fungerar som muskelcellernas ”kraftverk.

Honung
Den lena honungen lindrar inte bara halsont utan har också antibakteriella egenskaper.  Om du vill lindra din förkylning ska du dock inte låta honungen vara upphettad för att få ut bästa effekt. 

Broccoli
Full av näringsämnen, mineraler och vitaminer ställer sig broccoli som en av de nyttigaste grönsakerna du kan äta. Förutom att den innehåller antioxidanten glutation är den preppad med en mängd mineraler som stärker immunförsvaret, såsom magnesium, järn, kalcium och zink. Det sistnämnda påstås kunna ha bra effekt på förkylningar, såväl i förebyggande syfte och för att underlätta symptomen när förkylningen brutit ut .

Grönkål
Grönkålen, som brukar ha sitt uppsving vid jul, är väl värd att fortsätta få i sig. Full av näring stärker den immunförsvaret och kan motverka bakterieinfektioner och virus.

Champinjoner
Den nyttiga svampen har visat sig vara fylld av antioxidanter, B-vitamin, som stärker immunsystemet, och selen. Bristen på den sistnämnda kan öka risken för allvarligare influensa, skriver Svenska Dagbladet. 

Grönt te
Den varma drycken är inte bara en klassiker och mysigt i förkylning- och influensatider. Den gör också något gott. Särskilt grönt te tror man kan lindra och motverka förkylningar och influensa. Teet är matat med antioxidanter som flavonoider och polyfenoler. Nr du andas in ångan från det heta teet stimuleras hårsäckarna i näsan, vilket kan hjälpa bakterier att lättare ta sig ut. Gott, hälsosamt och mysigt!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
19 Mars, 2020