Doktor.se

Renata Chlumska: ”Barnen och jag tältar ofta i trädgården”

5 Oktober, 2020 ・ 2 min

Äventyraren Renata Chlumska, aktuell med egna klädlinjen Renata, går upp kl 03.50 varje dag, mår som bäst när hon är ute i naturen och tipsar om att sova under bar himmel på balkongen.

Hur är din hälsa för närvarande, på en skala från 1 till 10?
–  Tio!

Hur ser din morgonrutin ut?
– När jag inte är iväg på en expedition eller föreläser går jag upp kl 03.50, sätter på mig viktväst samt vikter på anklar och handleder och går en sex kilometer lång runda. Det är fantastiskt att få den stunden på morgonen.

Vad är dina bästa hälsotips?
– Sömn är otroligt viktigt och att vara ute i naturen. Bara att promenera 20 minuter utomhus varje dag gör jättemycket för vår hälsa.

Har du något guilty pleasure?
– Ja, smågodis …

När mår du som bäst?
När jag är utomhus och gör något aktivt. Allra bäst är det när barnen är med.

Är du hypokondrisk?
– Inte det minsta.

Till sist, vad är dina tre tips för att få in äventyr i vardagen?
Gå! Ta trapporna istället för hissen eller promenera till butiken istället för att ta bilen den där korta sträckan. Om du bor inne i stan: upptäck en ny stadsdel du inte har varit i. Att uppleva en ny plats kan vara ett äventyr i sig. Eller sätt upp ett tält i trädgården, det gör jag ofta med barnen. Har du ingen trädgård kan du sova under bar himmel på balkongen, det gjorde jag som barn.

Renata Chlumska är äventyrare och föreläsare. 1999 blev hon första svenska kvinna att nå toppen av Mount Everest.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 Oktober, 2020