Doktor.se

Rör dig rätt på hemmakontoret

9 November, 2020 ・ 2 min

Just nu jobbar många hemifrån. Ett bra sätt för att hålla struktur och fokus under arbetsdagen är att försöka hålla sig till vardagsrutinerna. Inte minst när det gäller motionen.

Morgonpromenad
För många börjar dagen med en promenad eller cykeltur till jobbet. Passa på att ta en raks promenad före eller efter frukost för att komma igång med arbetsdagen.

Små avstickare
Det finns forskning som visar att röra på sig fem minuter varje timme är mer effektivt mot stillasittandet än vad 30 minuters sammanhängande rörelse är. Så de där korta avstickarna till kaffemaskinen eller vattenkranen gör faktiskt skillnad.

Använd lunchen
Brukar du passa på att springa ärenden, ta en promenad eller träna på lunchen? Fortsätt med det. Vi behöver röra på oss och vara fysiskt aktiva 30 minuter om dagen för att må bra. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att fånga det lilla dagsljus som faktiskt finns så här års.

Ta trapporna
En klassiker men nog så effektiv. Ha som regel att alltid ta trapporna när du kan. För extra effekt ta två trappsteg i taget.

Variera
Fastnar du lätt framför datorn i samma position hela dagen? Försök sätta upp egna rutiner som gör att du byter arbetsställning. Du kan till exempel bestämma dig för att alltid stå upp under alla telefonsamtal.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 November, 2020