Doktor.se

Så får du bättre sömn

19 Januari, 2020 ・ 2 min

Har du svårt att sova? Låt hunden få krypa upp bredvid dig i sängen. Studier visar nämligen att denna fyrbenta bästa vän kan göra underverk för sömnen. Om inte det fungerar, finns det andra, mer beprövade råd.

De flesta av oss sover bättre med någon bredvid oss. Forskare vid Canisius College i Buffalo, New York, har undersökt vilken effekt husdjur har på kvinnors sömnkvalité. 936 personer deltog i studien varav 55 procent delade säng med en hund och 37 procent delade säng med en katt. 57 procent delade också säng med sin partner. Resultatet var häpnadsväckande: kvinnorna som sov med hund vaknade mer utvilade än andra. De stördes heller inte i lika hög grad av sin jycke som av sin mänskliga partner. Likaså bidrog hunden med mer trygghet och komfort. 

Studiens ledare Christy L Hoffman, professor i etologi, efterfrågar mer forskningsunderlag. Hon understryker att ”nyckelordet här är uppfattning, denna studien är baserad på individernas självrapportering om hur de upplever att deras sömn påverkas”. Det behövs alltså mer vetenskaplig data. Med det sagt: kanske ska den sömnberövade testa att ha hunden i sängen?

5 andra tips för att sova bättre
1. Skippa alkohol, kaffe och skärmljus på kvällen och framför allt innan läggdags.
2. Gå och lägg dig ungefär vid samma tid varje kväll. Kroppen och hjärnan mår bra av regelbundna tider.
3. Släck, dra ner persienner och se till att rummet är svalt när du ska sova.
4. Var aktiv på dagen. Motion gör susen för sömnen, men undvik att träna på kvällen.
5. Undvik svårsmält mat, såsom fet och kryddad mat. Det gör magen orolig och kan påverka sömnen.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
19 Januari, 2020