Doktor.se

Så får du kroppen att hålla

16 Oktober, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

I tv-soffan, sängen och på jobbet. Kroppen utsätts för ständigt slitage. Här är fem tips för att förebygga skador och få en smidig kropp som håller livet ut.

Kom ihåg hållningen:
Ju äldre vi blir desto mer sjunker vi ihop men genom att hålla musklerna starka håller de i sin tur skelettet upprest. Muskler i rygg, nacke, rumpa och ländrygg hjälper till att hålla ryggradens S-form. Ett knep för att undvika att utveckla en så kallad ”tech neck”, alltså att nackkotorna tar skada från den framåtböjda ställning vi ofta sitter i när vi pillar med telefonen eller surfplattan, kan du lägga en kudde under den arm som jobbar så får du en rakare nacke. 

På hemmakontoret:
Datorn används även hemma och ofta finns en skrivbordsplats i bostaden. En bra kontorsstol är därför en viktig investering för ergonomins skull.

I sovrummet:
Alla kroppar har olika behov, vissa vill ha en mjuk säng andra föredrar en hård.  Var uppmärksam på vilken typ av madrass just din kropp gillar. 

I hallen:
Underlätta för dina knän, anklar och höfter när du tar på dig dina egna, eller dina barns, skor med en hallmöbel. Det är både ergonomiskt och praktiskt då många hallmöbler ger extra förvaring. 

Framför tv:n:
Sitter du i samma fåtölj varje kväll? Då kan det vara en bra idé att byta sittplats. Enformighet orsakar spänningar, smärtor och slitage i längden. Golvmattan är ett exempel på en perfekt plats för att sträcka ut ryggen. Variera ofta och var kreativ.  

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 Oktober, 2020