Doktor.se

Så här gör du om någon nyser i din närhet

19 Oktober, 2020 ・ 1 min

Coronaviruset – så kallad droppsmitta, obehaglig både till ord och karaktär – har fått oss vidta en rad säkerhetsåtgärder. Hur gör man då om olyckan ändå är framme: någon nyser eller hostar i ens närhet?

Fredrick Sherman – medicine professor vid Mount Sinai-institutet – förklarar för The Atlantic:
–Andas ut direkt för att undvika att andas in aerosolen, de små vattenpartiklar som sprids i luften när någon nyser. Knip ihop läpparna för att få utandningen att hålla längre. Vänd ditt huvud bort från personen och börja gå.
Kanske är det inte helt tillförlitligt, men mängden virus du utsätts för påverkar hur sjuk du senare blir i covid-19. Detsamma gäller hur lång tid du tillbringar med smittspridaren. Så se knepet som ett sätt att minimera exponering för viruset. Och fortsätt vidta försiktighetsåtgärder så som att tvätta händerna och hålla avstånd.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
19 Oktober, 2020