Doktor.se

Så länge överlever coronaviruset på olika ytor

21 Mars, 2020 ・ 2 min

En ny amerikansk studie visar att det nya coronaviruset kan överleva länge på rostfritt stål och plast, men också på kartong och koppar.

Hur det nya coronaviruset sprids och hur länge det kan överleva på olika platser har diskuterats. I en ny studie forskare vid Princeton universitetet i USA har man undersökt hur länge Covid-19 kan överleva på olika material. I det preliminära resultatet av studien kom man fram till att viruset kan leva upp till tre dygn på plast och stål och att om man tar på dessa ytor inom den tiden så smittas det. Man fann också att det kan överleva upp till fyra timmar på koppar och upp till ett dygn på kartong. Mängden virus som finns kvar på dessa ytor minskar med tiden.
– Människor kan förvärva viruset genom luften och efter att ha berört förorenade föremål, konstaterar Neeltje van Doremalen, doktor och forskare frånNational Institutes of Health (NIH) och en ledande forskare i studien, i ett pressmeddelande.
Vad som dock är bra att veta är att denna studie gjordes i laboratoriemiljö och resultatet kan därmed inte överföras till kyligare eller varmare temperaturer.
I luftpartiklar kan det nya coronaviruset överleva i flera timmar enligt en studie publicerad i New England Journal of Medicine men detta är något som det just nu görs flera studier på, bland annat som en del av ett forskningsprojekt om luftburen smitta vid Lunds Tekniska Högskola.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 Mars, 2020