Doktor.se

Så lindrar du semesterångesten

28 Maj, 2020 ・ 2 min

Det blir en annorlunda sommar i år, då vi i dessa coronatider behöver leva efter restriktioner som vi aldrig tidigare varit med om. Något som kan skapa ångest. Här är några råd kring hur du kan dämpa den.

Hur ser dina semesterplaner ut? är en vanlig fråga så här års. Och kanske den ger extra mycket ångest av att tänka på den här sommarn. Restriktioner och rekommendationer gör att vi kommer att behöva tillbringa ledig tid hemma i våra närområden och vi kommer varken kunna resa eller arrangera stora fester. Att behöva förändra sitt sätt att leva, inte minst på en efterlängtad semester, kan lätt ge ångest. Så vad kan man göra för att lindra den? Till Svt ger Björn Hedensjö, psykolog och författare, sina råd till hur du kan lätta på semesterångesten:

1. Våga deppa
Sommaren blir inte som vanligt för oss alla – och det är helt okej att sucka över.– Att sommarplanerna fått ställas in kanske verkar som en liten sak jämfört med andras stora uppoffringar och förluster. Men det handlar också om en förlust här också och det kan kännas hur jobbigt som helst. Det är okej att vara ledsen och det kan kännas skönt att tänka att du inte är ensam i det här, säger Björn Hedensjö till Svt.

2. Tänk nytt
Försök att tänk nytt och se den här sommaren för det den är: en annorlunda sommar. Vad kan du göra av den?
– Om utgångspunkten är att sommaren blir ett fiasko blir det lätt en självuppfyllande profetia, säger Björn Hedensjö till Svt. Finns det kanske några fördelar med att vara hemma? Finns det något hemmafixarprojekt eller någon hobby du skulle kunna dyka ner i? Kanske du äntligen kan upptäcka nya ställen nära hemmet som du inte hunnit besöka. Sätt dig ner och gör en lista, och var aktivt uppmärksam på ljuspunkterna.

3. Gör planer
Drömmar är otroligt förlösande och välgörande, låt dem flöda extra mycket i en tid som denna.
– Livet går upp och ner. Kom ihåg att pandemin och allt den för med sig är utom din kontroll och att allt det här passerar, även om det inte känns så just nu. Kanske kan du redan nu börja planera för nya roliga projekt och resor som du kan ta dig an när vi är ute på andra sidan, säger Björn Hedensjö till Svt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
28 Maj, 2020