Doktor.se

Forskare: ”Så mycket bör du röra på dig”

12 September, 2019 ・ 2 min

Att fysisk aktivitet gör gott för hälsan är knappast någon nyhet men hur mycket tid behöver man egentligen lägga på träningen för det ska påverka livslängden?

Vi blir allt mer stillasittande, vi sitter framför en skärm på jobbet för att sedan sitta framför en skärm, eller flera, hemma i soffan.  En studie, publicerad av den medicinska tidskriften BMJ, visar att medelålders- och äldre människor som är fysiskt aktiva lever längre. Nu har forskningen kommit fram till hur mycket vi behöver för att lägga på träningen för att leva längre.

I en studie som CNN rapporterat om har forskare följt 36 383 vuxna personer under en genomsnittlig tidsperiod på 5,8 år och mätt tidsåtgången samt intensiteten per aktivitet hos samtliga. Intensitetsnivåerna delades därefter upp i tre olika kategorier; lätt, måttlig och hög. Exempel på lätt intensitet var matlagning och diskning. Måttlig intensitet kunde vara en rask promenera eller klippa gräsmattan och hög intensitet att jogga eller bära tungt. 

Det visade sig att de personer som var inaktiva löper fem gånger så hög risk att dö i förtid jämfört med de deltagare som var mest aktiva. 

Så hur mycket bör man då röra på sig för att det ska löna sig? Enligt Folkhälsomyndigheten och amerikanska National Institute for Health bör man ha 150 minuters måttlig fysisk aktivitet i veckan eller 75 minuters högintensiv aktivitet. Rätt lagom mycket, helt enkelt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
12 September, 2019