Doktor.se

Så mycket bör du träna för att motverka depression

25 November, 2019 ・ 2 min

Om drömmen om en vältränad kropp eller piggare vardag inte har varit tillräckligt för att locka till att starta upp gymkortet kanske den här anledningen gör susen: ny forskning visar nämligen att vardagsträning minskar risken för att drabbas av en depression.

Vad är då en lagom mängd träning för att inte bara må fysiskt bättre utan också psykiskt? För att ta reda på svaret har Harvardforskare vid Massachusetts General Hospital gjort den första studien i sitt slag att koppla samman en lagom mängd fysisk aktivitet med minskad risk för depression genom att titta på genetisk data från nästan 8 000 personer. Även för personer med genetiska anlag för depression. 

Forskarna bakom studien landade i att det handlar om cirka 35 minuters fysisk aktivitet per dag för att minska risken men också skydda mot nya depressioner. 

– Du behöver inte jogga i två timmar varje dag för att dra nytt av fördelarna. Det kan räcka med en halvtimmes promenad om dagen, säger läkaren Jordan Smoller, som arbetat med studien, till Healthline. 

För den som lider av en depression kan ett träningspass på gymmet kännas långt bort, men forskarna har även kommit fram till att lågintensiv rörelse som yoga och stretching visat på positiva resultat.

Mår du väldigt psykiskt dåligt? 
Lider du av en svår depression eller har självmordstankar ska du alltid söka vård. Besök din vårdcentral, psykiatrisk akutmottagning eller ring 112. 

Andra hjälplinjer du kan ringa för att få hjälp:
Hjälplinjen: 0771 22 00 60, Bris: 116 111, Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80, Jourhavande präst: 112, Mind Självmordslinjen: 90 101 eller chatt via mind.se 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 November, 2019