Doktor.se

Så ofta bör du byta sänglakan

5 Augusti, 2020 ・ 2 min

Vid det här laget har vi nog alla blivit medvetna om vikten av att ha en god handhygien. Men se också till att ha rent i sängen. Där kan en mängd bakterier samlas som, enligt forskare, i värsta fall kan göra dig sjuk.

Det är inte bara kvalster, döda hudceller, svett och saliv som lämnas kvar i sängkläderna, här samlas också bakterier och svamp. Människan producerar ungefär 83 liter svett i sängen varje år, och när det är varmt och fuktigt utomhus kan det leda till en kultur som svamp gärna frodas i. I en studie, som Ny Teknik skriver om, fann man bland annat att fjäder- och syntetkuddar som var mellan 1,5- och 20 år gamla innehöll upp till 17 olika svamparter. I en intervju med Business Insider menar forskaren Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University, att du faktiskt kan bli sjuk om du sover i dina lakan för länge. För mycket kvalster kan leda till allergi (man tappar 500 miljoner hudceller om dagen och många av dem hamnar i sängen, vilket är som bäddat för kvalster). Vissa bakterier, som såväl du, din partner eller husdjur kan dra med till sängen, och virus kan överleva på mjuka ytor upp till flera timmar. Ett influensavirus överlever bara i ungefär en kvart, men en del mag- och tarmbakterier kan leva på textilier i över fyra timmar.
Du bör därför tvätta dina sängkläder en gång i veckan. Se också till att inte tvätta i lägre än 60 grader. Täcken bör man helst tvätta en gång varannan månad och eller minst 2-4 per år. Tvätta din kudde minst två gånger om året och vädra den regelbundet. Passa också på att dammsuga madrassen när du byter lakan så får du bort damm och smuts.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 Augusti, 2020