Doktor.se

Så ofta ska du borsta tänderna – för att minska sjukdomar

27 December, 2019 ・ 1 min

Tandborstning skänker inte bara bättre munhälsa – det minskar också risken för hjärtsjukdomar. Det menar i alla fall forskare bakom en ny studie.

Ett team koreanska forskare har publicerat en studie där de hävdar att de som borstar tänderna tre gånger om dagen löper 12 procent lägre risk att drabbas av hjärtsvikt.

Sammanlagt deltog 161 286 friska människor i studien där man utförde både hälsoundersökning och munkontroll. Tio år senare följde man upp deltagarnas hälsa. Resultatet pekade på att de som slarvat med tandborstningen löpte större risk att drabbas hjärtsjukdomen förmaksflimmer. Detta även när läkarna tagit hänsyn till andra hälsofaktorer så som motion och alkoholkonsumtion.

Forskarlaget tror att det är munbakterier mellan tänder och tandkött som riskerar att hamna i blodomloppet vid tandborstslav.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
27 December, 2019