Doktor.se

Så ofta ska du tvätta dina sängkläder

13 Oktober, 2020 ・ 1 min

Din säng är full av oinbjudna gäster som hudceller och dammkvalster – därför bör sängkläderna tvättas mer ofta än du tror.

Det är inget vi gärna tänker på, men faktum är att våra sängar kryllar av sällskap i form av bakterier, djurhår, matrester, hudceller och svett. Det här attraherar även dammkvalster, vars avföring med allergener kan framkalla eller förstärka allergier och astma. Med tanke på att vi spenderar cirka en tredjedel av våra liv i sängen, betyder det en hel del umgänge med dessa sängbesökare. 

Hur ofta ska du tvätta? En gång i veckan.

Hur ska du tvätta? I maskin på minst 60 grader men gärna 90. Torktumla varmt. 

Glöm inte madrass och kuddar
Dammkvalster gömmer sig även här, trots madrasskydd och örngott. I kuddarna samlas också svamp, det är inte helt ovanligt med flera olika svamparter. Därför bör de tvättas minst två gånger per år och vädras mellan tvätt för att hålla sig fräscha, helst dagligen. Madrassen rengörs bäst genom att dammsugas en gång i månaden för att få bort damm och döda hudceller.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Oktober, 2020