Doktor.se

Så överlever du pollensäsongen

18 Juni, 2019 ・ 3 min

Enligt forskarna är årets pollensäsong den värsta på 45 år. Här är våra bästa tips i kriget mot de allergiframkallande små fröerna.

FAS 1: Inte i år igen!
I takt med att björkarna blir gröna börjar plötsligt dina nysningar öka i antal, en begynnande nästäppa gör sig påmind samtidigt som snuvan börjar rinna okontrollerat. Kanske har du förträngt hur det känts tidigare år eller så har du helt enkelt glömt bort det – men är du en av de 30 procent i Sverige som lider av pollenallergi har startskottet för årets pollensäsong brunnit av.
Så överlever du fasen: I en ideal värld hade du redan innan symptomen uppkommit börjat använda allergimedicin för att minimera utbrottet. Men bättre sent än aldrig, gå till apoteket så fort du kan och bunkra upp med receptfri allergimedicin. Försök vädra sovrummet på kvällen eller natten när pollenhalterna är låga och duscha varje dag för att skölja ur pollenfrön ur håret.
Kontakta Doktor.se om… du tidigare fått receptbelagd medicin som du nu behöver förnya. Det gör du enkelt i appen. Men i första hand bör du prova receptfria läkemedel från apoteket.

FAS 2: Katastrofen är total
När din familj och vänner tjuter av glädje över det fina vårvädret och parkerar sig i närmaste solstol ligger du hemma knockad i en allergireaktion från helvetet. Luftrören ger rethosta och andnöd vid minsta ansträngning och du vill nästan riva ut ögonen från sina hålor för att de kliar så mycket. 
Så överlever du fasen: Nu är det dags att dra fram det tunga artilleriet. Har du inte använt receptbelagda mediciner tidigare är det tid att söka vård för att få starkare medicin. Håll koll på pollenprognoserna dag för dag för att kunna planera medicin och aktiviteter utefter det. Stanna inne så mycket som möjligt när pollenhalterna är höga.
Kontakta Doktor.se om… de receptfria allergimedicinerna inte fungerar och du märker att dina luftrör behöver hjälp på traven. Då startar vi på Doktor.se en allergiutredning för att hitta det läkemedel som kommer hjälpa dig bäst.

FAS 3: Ljuset i tunneln
Har du varit noggrann med medicinen, städat hemmet mer än vanligt och tvättat kläder du burit utomhus börjar du snart skönja en förändring. Plötsligt går det lättare att andas och tröttheten börjar gå över. Grattis – du har för tillfället lyckats dribbla bort årets allergiutbrott!
Så överlever du fasen: Fortsätt med medicinen enligt den rekommendation du fått av oss på Doktor.se och utsätt dig inte för påfrestningar som dammiga miljöer eller starka dofter som kan reta dina slemhinnor. Fortsätt hålla ditt hem så rent från pollen som möjligt genom att byta lakan ofta och torka all tvätt inne.

Kontakta Doktor.se om… du plötsligt skulle börja må mycket sämre igen eller om du behöver förnya din receptbelagda medicin. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
18 Juni, 2019