Doktor.se

Så skyddar du dig mot coronaviruset

4 Mars, 2020 ・ 2 min

Allt fler är oroade över coronaviruset och dess smittspridning. Här är allt du behöver veta.

Just nu pågår en spridning av det nya coronaviruset, som fått namnet 2019-cCoV. På Doktor.se kan du ta del av all fakta om det nya viruset, dess symptom, hur du ska agera om du misstänker att du blivit smittad och få råd om hur du bäst skyddar dig mot det. Läs mer här.

3 enkla tips på hur du kan skydda dig:

1. Var noga med handhygienen
Tvätta händerna noga med flytande tvål och vatten ofta, framför allt innan måltid, innan och efter toalettbesök, när du varit i stora folksamlingar och hälsat på många människor. Använd en ren handduk eller pappershanddukar. Att han med sig handsprit är ett bra komplement eller substitut när du inte har tillgång till tvål och vatten. Se också till att inte röra ansiktet i onödan.

2. Undvik stora folksamlingar
Virus som coronaviruset är en droppsmitta, vilket innebär att det sprids genom hosta och nysningar. Försök att undvika sammanhang där många människor samlas och där det finns risk för att någon är smittad.

3. Res inte om du inte måste
Eftersom viruset kan spridas snabbt bland många människor inomhus och från högriskområden i världen där det brett ut sig allt mer har WHO:s smittskyddsexpert uppmanat till att inte resa i onödan just nu. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
4 Mars, 2020