Doktor.se

Så slipper du matförgiftning – maten du bör undvika

13 Augusti, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

En rejäl matförgiftning kan slå ut dig fullständigt. Men det finns några enkla knep för att minska risken, genom att vara extra försiktig med vissa råvaror.

Färdig sallad
Bakterier trivs bra på sallad, oavsett om det handlar om ruccola, spenat eller mangold, och ofta handlar det om smutsiga bevattningssystem. Så även om det står på påsen att salladen är sköljd, gör det en extra gång. Även afalfabönor, rädisor och råa skott kan suga in föroreningar i sina frön, så koka dem gärna.

Kyckling
Den kanske vanligaste boven när det gäller allvarliga matförgiftningar, och då orsakad av salmonellabakterier. Se till att genomsteka ordentligt, och var också noga med att diska skärbrädor, knivar och andra köksredskap när du hanterat rå kyckling.

Ostron
Ostron och musslor filtrerar vatten för att få sin föda. Om vattnet innehåller hälsoskadliga bakterier och virus koncentreras dessa inuti djuret och sköljs inte ut tillsammans med vattnet. Att äta råa ostron innebär en betydligt större för att bli sjuk än om de är upphettade och tillagade.

Köttfärs
Ät inte rå köttfärs och låt inte små barn smaka på det. Rå eller otillräckligt genomstekt färs kan göra dig sjuk eftersom den kan innehålla Ehec-bakterier. Genom att hetta upp köttfärsen ordentligt dör eventuella ehec-bakterier. Bakterien dör snabbt vid ca 70 grader.

Opastöriserad ost
Små barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör inte äta färskost gjort på opastöriserad mjöl, och inte heller dricka mjölken.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Augusti, 2020