Doktor.se

Så snabbt smittar kollegorna

2 Januari, 2020 ・ 2 min

Omges du av snörvliga arbetskamrater? Se upp, studier visar att smittan sprids fort på arbetsplatsen.

Vintertider innebär ofta snörveltider. Och med över 400 förkylningsvirus omkring oss är det inte konstigt att vi ibland blir smittade. Men hur fort går det? Om vi ska tro en amerikansk studie tar det max fyra timmar innan ett förkylningsvirus har spridit sig till häften av alla människor som arbetar tillsammans i en kontorsbyggnad. 

Undersökningen gjordes genom att forskarna placerade ut ett virus på ett dörrhandtag på ett kontor med 80 anställda. Efter att halva arbetsdagen hade gått hittade man viruset hos hälften av alla personer. Från dörrhandtaget hade bacillerna spritt sig till toaletter, datorer, skrivbord och telefoner. Men också strömbrytare, mikrovågsugnar och kaffeautomater. 

3 enkla tips för att hålla dig frisk

1. Tvätta händerna 
Framför allt vid toalettbesök, innan måltider och efter att du hälsat på många människor. Det är också bra att se till att ha med dig handsprit i väskan. 

2. Undvik röra vid näsa, mun och ögon
När vi kommer i kontakt med ett virus och sedan rör vid näsan, munnen eller ögonen (vilket studier visar att vi gör i genomsnitt 16 gånger om timmen) tar sig viruset in i kroppen, vilket kan göra oss sjuka. 

2. Sov och ät regelbundet samt undvik stress
Återhämtning i form av vila och sömn är viktigt för att kroppen ska hålla sig frisk. Likaså att äta varierad mat regelbundet. För mycket stress kan också påverka immunförsvaret och göra dig mer mottaglig för sjukdomar. Fysisk aktivitet, meditation eller några enkla andningsövningar är några sätt att snabbt sänka stressnivåerna.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 Januari, 2020