Doktor.se

Så står du emot höstförkylningen

23 Oktober, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Känner du att en förkylning är på gång eller är du redan nere i förkylningsträsket? Antigoni Papaioannou, sjuksköterska på Doktor.se, ger sina bästa tips i säsongen då vi mer eller mindre är omgivna av förkylningar.

Knep mot höstförkylning, tack!
Fråga: Jag har drabbats av en ordentlig höstförkylning. Utöver sömn och vatten, vilket är det bästa botemedlet mot en riktig höstsnuva? Finns det några knep som kan få den att gå över snabbare? Undrar också om det finns något sätt att ”mota Olle i grind” när det kommer till förkylningar?
– Lisen

Svar: Det är inte alls roligt att kämpa med en envis höstförkylning. Den kan hålla i sig från några dagar upp till flera veckor. Det bästa botemedlet är att börja med nässköljning när symptomen uppstår. Skölj varje näsborre minst två gånger om dagen med ljummet koksaltvatten, applicera sedan nässprej. Försök skapa en fuktig miljö i rummet och kom ihåg att de flesta nässprejer inte bör användas mer än sju till tio dagar.
Kroppen är fantastisk och vi bör lyssna oftare på dess signaler. I detta fall: snuva och trötthet, ibland halsont och feber. En missuppfattning är att en snuva snabbt ska gå över. Det är en infektion i kroppen som har sin cykel. Så ta det lugnt, vila ordentligt, sov och försök lindra varje symtom separat. Till exempel: smärtstillande och en dusch med ljummet vatten kan sänka febern. Nässköljning och spray kan lindra snuva. Varma drycker som innehåller honung, citron, ingefära eller lakrits kan hjälpa mot halsont. Gurgling med ljummet koksaltvatten i minst två minuter flera gånger om dagen ihop med en ångdusch kan lindra halsont.
– Antigoni

Antigoni Papaioannou, sjuksköterska på Doktor.se

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Oktober, 2019