Doktor.se

Så undviker du magsjuka

3 Februari, 2020 ・ 2 min

Vintertider innebär magsjukertider. Hur ska man skydda sig, inte minst som småbarnsfamilj? Vi frågade Antigoni Papaioannu, sjuksköterska på Doktor.se om råd.

Först och främst ska man ha klart för sig att det är oerhört svårt att hålla samtliga familjemedlemmar friska den här tiden på året, säger Antigoni. Med det sagt ska man ska givetvis göra sitt bästa. Det är viktigt att barnet lär sig att ha hälsosamma vanor hemifrån. 

Antigonis 8 tips för att minimera riskerna för magsjuka:

1. Regelbunden handtvätt med tvål och vatten har visat sig dramatiskt minska risken för att bli smittad av andningssjukdomar. Det räcker med att skrubba händerna i 15-20 sekunder. Några goda vanor är alltid att tvätta händerna före måltid, efter toalettbesök, när man kommer hem från skola eller förskola, samt före och efter man berör näsa eller ögon. 

2. Studier har visat att regelbunden motionsträning kan minska antalet förkylnings-episoder med 25-50 procent. 

3. Följ barnvaccinationsprogram.

4. Virus kan lätt nå in i kroppen via näsa, ögon och mun, så lär gärna ditt barn att hålla händerna borta från dessa områden.

5. Undvik att dela saker som koppar, skedar, gafflar, sugrör, handdukar, kuddar eller tandborstar. 

6. Om ett barn bär blöja och är magsjukt, byt gärna på dina andra barn någon annanstans.  Annars är risken stor att bordet där de byter blöjor också blir platsen där de byter virus och bakterieflora. 

7. Om en familjemedlem är magsjuk, rengör gärna hemmets olika handtag. Dörrar, skåp, toalettstol,  ljusströmbytare och så vidare. 

8. Om en förälder är sjuk bör denne – om möjligt – undvika att laga mat åt övriga familjemedlemmar. Detta för att minska smittorisken.

Antigoni Papaioannu, sjuksköterska på Doktor.se

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
3 Februari, 2020