Doktor.se

Saffran kan lindra ångest och depression

16 December, 2019 ・ 1 min

Julen närmar sig och med det också en hel del stress, press och krav. Nu kommer goda nyheter: den populära julkryddan saffran sägs lindra både ångest och depression.

Det är saffransämnet crocin som påstås skydda hjärnceller och i förlängningen hjälpa mot sjukdomar som MS och ALS.  Vidare hävdar studien – publicerad hos Psychology Today – att ämnet safranal kan verka antidepressivt genom att hålla lyckoämnen som dopamin och serotonin i jämn nivå.

I ytterligare en undersökning deltog 40 personer som led av depression. Samtliga fick antidepressiva mediciner, samtidigt som hälften även fick saffranstillskott. Efter nio månader utvärderade forskarna resultatet och patienterna som även ätit saffran uppgav att de mådde bättre.

Kanske unna sig en lussebulle till helgen?

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 December, 2019