Doktor.se

Se upp för att återanvända din köpta plastflaska

12 Augusti, 2019 ・ 1 min

En ny undersökning menar att det kan finnas hälsorisker med att använda köpta plastflaskor flera gånger.

Man känner sig ofta lite duktig när man fyller på sin gamla vattenflaska med nytt vatten: klimatsmart och miljövänligt. Men en ny undersökning menar att det kan vara direkt skadligt för kroppen. Det är plastkemikalien bisfenol A som påstås kunna lagras i flaskans sprickor och sedan läcka ut i vattnet. 

Engångsflaskor i polyetentereftalat – oftast kallad PET-flaskor – är säkra att dricka ur, men inte att återanvända. Värms de upp eller repas kan kemikalieläckage inträffa, hävdar State University of New York i en undersökning. Bakterifaktorn också en hälsorisk. Professor Stephanie Liberatore förklarar:
– Som allt annat som kommer i kontakt med munnen och händerna finns det baciller, säger hon. Plastflaskornas öppningar är små och det gör dem svåra att rengöra. I kombination med den fuktiga miljön kan vattenflaskor bli en grogrund för bakterier.

Så vad är mest effektivt för hälsa och miljö? En permanent vattenflaska i glas eller rostfritt stål. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
12 Augusti, 2019