Doktor.se

Se upp för springmasken

3 September, 2019 ・ 2 min

Med den nya terminen är risken stor att man får med sig en ovälkommen gäst hem. Springmasken, som är en ofarlig men otrevlig tarmparasit, är vanligt förekommande hos barn men även vuxna drabbas. Här är tre tips för hur du skyddar dig och familjen.

  1. Tänk på handhygienen
    Eftersom springmasken sprids genom att äggen kommer in i munnen är det extra viktigt att hålla fingrarna rena. Någonting som kan vara svårt för barnen då symptomen för springmask är att det kliar i rumpan. Därför är det bra att tidigt försöka lära barnen att inte stoppa in fingrarna i munnen för att undvika infektioner. Det är också extra viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och innan måltider. Tänk även på att hålla fingernaglarna i trim.  

  2. Tvätta, tvätta, tvätta – och gör det varmt
    Springmaskens ägg kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen och kan bland annat bo i husdjurens päls, soffan och sängkläderna. Glöm därför inte att tvätta textiler och eventuella husdjur noga. Äggen dör vid 60 grader. Tvätta därför sängkläder och underkläder varmt så fort du eller ditt barn drabbats av symptomen. Glöm inte gosedjuren och snuttefiltarna!

  3. Medicinera om det behövs
    Även om du håller hemmet rent och fräscht är risken stor att barnen drar med sig masken hem från förskola och skola. Skulle olyckan vara framme finns det receptfria läkemedlet Vanquin på apotek, alternativt ett flytande receptbelagt läkemedel som heter Vermox. Det tar oftast några dygn för larverna och maskarna att försvinna helt men då medicinen inte påverkar äggen måste behandlingen upprepas efter två till tre veckor. Händer det att en familjemedlem får springmask är det ganska vanligt att resten också får det. Därför är det bra att behandla alla som bor tillsammans på en gång.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
3 September, 2019