Doktor.se

Skärmljus kan skada huden risk för pigmenteringar och rynkor

9 Juli, 2019 ・ 2 min

Många känner till farorna med solens UV-ljus – men hur står det till med HEV-strålarna? Ljuset vi exponeras för från mobiltelefoner och läsplattor, tv-skärmar och datorer. Hudläkare Anne Birgitte Undén förklarar att det blå ljuset – så kallat High Energy Visible light – kan vara skadligt för hyn.
– Det är inte vetenskapligt bevisat att det är skadligt för huden. Men det blå ljuset, som vi bland annat utsätts för via smartphones, surfplattor och datorer, har en våglängd som gör att vi kan anta att det kan tränga djupare in i huden än exempelvis UVA och UVB-strålning.

Detta har orsakat en debatt kring om HEV-ljus kan påverka hyns kollagen, elastin och hyaluronsyra. Man fylls genast av skräck: skadas huden av att ta selfies?

– Teoretiskt kan man tänka sig att HEV-ljus skulle kunna påverka huden med pigmenteringar och rynkor. Dock får vi framförallt pigmenteringar i huden av UV-strålning. Det räcker inte att några dermatologer tycker sig ha sätt en ökad pigmenteringsbenägenhet hos de som tar mycket selfies.
Hur skyddar man sig?
– Vanliga UVA och UVB-solkrämer skyddar sannolikt inte mot HEV-ljus. Möjligen kan antioxidanter skydda. Men till skillnad från UV-strålning kan vi se det blå ljuset från elektroniska enheter, så vi kan anpassa skärmvanor och undvika onödig exponering. Det bästa sättet att skydda sig är att dra ner på sin skärmtid, vilket är gynnsamt för kropp, sömn och allmänt välmående.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Juli, 2019