Doktor.se

Skippa en arbetsdag – må bättre?

28 December, 2019 ・ 2 min

Man har sedan länge debatterat sex timmars arbetsdagar och en mer mobil arbetsplats, som tillåter anställda att jobba hemifrån oftare. Men vad visar studierna?

Kanske värt att låta en del blad i kalendern förbli blanka?

Hämta barn, hinna träna, handla mat och just det, det måste ju städas också. Att få ihop livspusslet är som bekant inte alltid det enklaste. Ovanpå detta så ska man också rodda en 40-timmars arbetsvecka. Man har sedan länge debatterat sex timmars arbetsdagar och en mer mobil arbetsplats, som tillåter anställda att jobba hemifrån oftare. Men vad visar studierna? It-jätten Microsoft genomförde i somras ett experiment på sitt Tokyo-kontor där man lät sina anställda vara lediga på fredagar, utan löneavdrag. Projektet, som gick under namnet Work-Life Choice Challenge Summer 2019, visade att medarbetarna blev gladare, tog 25 procent mindre ledigt, hade mer effektiva möten och att produktiviteten gick upp med 40 procent. 

Målet med projektet var att öka medarbetarnas välmående genom att hjälpa dem få en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. Detta projekt är långt ifrån den enda studie som gjorts, som visat att människor mår bättre och hinner lika mycket, trots att de jobbar färre timmar. Till exempel har svensk forskning från Stressforskningsinstitutet visat att sex timmars arbetsdag minskar både stress och förbättrar sömnen. Med andra ord – dags att kalla in chefen för ett medarbetarsamtal?

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
28 December, 2019