Doktor.se

Skippa sockret – bli friskare

10 September, 2020 ・ 1 min

Det finns många skäl att dra ned på sockret. Här är fyra som ger effekt.

Mer energi
När du slutar socker är det stor chans att du snart känner dig mer energifylld. Det beror på att ditt blodocker stabiliseras, och du slipper så kallade dippar en stund efter sockerintaget.

Minskat sötsug
Socker är inte beroendeframkallande på samma sätt som exempelvis alkohol eller nikotin, men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom signalämnen. En känsla du gärna vill tillbaka till. Men utan socker kommer du efter ett tag att att glömma bort sockerkänslan.

Färre hjärtsjukdomar
Personer som dricker en burk läsk om dagen ökar risken att dö av hjärtsjukdomar med nästan en tredjedel, enligt en studie i JAMA International Medicine.

Friskare tänder
Oavsett om du äter godis, torkad frukt eller dricker läsk eller juice så ökar risken för hål i tänderna. Tandbakterier lever av socker, som de omvandlar till syra som ger hål i tänderna.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 September, 2020