Doktor.se

Slipp pigmentfläckar i sommar

30 Juni, 2020 ・ 1 min

Sol, bad, glass – och pigmentfläckar. Här är en guide till hur man undviker de ovälkomna prickarna i ansiktet.

Solstrålarna står för runt 90 % av våra rynkor. De skadar cellerna i vår hy och gör att huden åldras snabbare. Solen är också en bov i dramat när det kommer till åldersfläckar som uppkommer på huden med åren. Främst uppkommer pigmentfläckar på områden som exponerats mycket för solen: ansiktet, halsen, dekolletaget, armar och händer.

Men det går att göra något åt detta och lösningen stavas solskydd. Var noga med att smörja in dig under dagen, återapplicera ofta och sitt gärna i skuggan mellan varven. Och ju högre solskyddsfaktor desto bättre skydd, man bör använda minst SPF 30. Var speciellt noga med att smörja in handryggen, det är ofta där pigmentfläckarna uppkommer först!

Om man redan lyckats få fläckar är det ännu viktigare att smörja in sig för att undvika att fläckarna blir mörkare. Det finns även flera produkter som säger sig kunna ljusa upp fläckarna efter sommaren, men det kan ta lång tid och det finns ingen garanti för att de försvinner. Bäst att vara på den säkra sidan – håll dig i skuggan!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
30 Juni, 2020