Doktor.se

Sömn – en ovärderlig medicin

10 November, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Sjuk? Gå hem och sov. Ny forskning visar att den bästa medicinen när du känner dig sjuk är både gratis och receptfri.

Att vi alla behöver sömn för att må bra är ingen nyhet. Men kanske är det ännu viktigare för hela kroppen återhämtning än vad vi anat. Sömn gör nämligen att kroppens immuncellers förmåga att fästa sig vid dåliga bakterier förbättras, om man ska tro en tysk studie vid universitet i Tübingen. Enligt sömn- och näringsexperten Carolyn Dean handlar det om att kroppen under natten får möjlighet att rensa ut allt avfall från hjärnan. 
– Under sömnen producerar din kropp mer vita blodkroppar som kan attackera virus och bakterier som kan hindra läkeprocessen, säger CarolynDean till Elite Daily.
Akutmedicinläkaren Chirag Shah instämmer och förklarar i samma intervju att sömn stödjer immunförsvaret genom att ”förbättra utvecklingen av skyddande molekyler.”
I studien deltog tio unga, friska människor som i den första delen av sömnexperimentet fick sova så som de normalt gör. Två veckor senare skulle deltagarna vara vakna en hel natt. Under experiment tog forskarna flera blodprover och efter analys kunde de konstatera att deltagarnas immunceller märkbart påverkats positivt av sömnen. Ännu en punkt att skriva upp på listan över fördelar med en god natts sömn, alltså. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 November, 2019