Doktor.se

Studie: Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

15 Juli, 2020 ・ 1 min

I en svensk studie har forskare försökt ta reda på vad det är som gör att vi har svårare att hålla vikten när vi blir äldre.

Det är många som upplever att det är lättare att gå upp i vikt ju äldre man blir. En studie som publicerades i höstas vid Karolinska Institutet, i samarbete med Uppsala universitet och Université de Lyon, undersökte man varför vi ökar i vikt med åldern – trots att vi äter och rör på oss som vanligt.

Man kom fram till att i takt med ökad ålder så minskar omsättningen av lipider i fettvävnaden. I studien följde forskarna 54 människor under 13 år, där vissa ökade eller minskade i vikt, eller stod kvar på samma siffra på vågen. Men det alla hade gemensamt var att fettvävens fettceller minskade över tid. De personer som inte minskade sitt intag av kalorier gick således upp i vikt, den genomsnittliga viktuppgången låg på cirka 20 %, trots att de rörde på sig lika mycket som förut och åt samma kost. Med andra ord är det viktigt att hålla koll på vad man stoppar i sig, och fortsätta motionera, i takt med att åren går.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
15 Juli, 2020