Doktor.se

Somna rätt och vakna lyckligare

5 Augusti, 2020 ・ 2 min

Värna om sista timmen innan du somnar – den kan avgöra hela din morgondag.

Vi lever i en tid där oro och ångest drabbar många, inte minst när man slappnar av och ska somna för natten. Något som inte bara kan störa ens ovärderliga sömn, utan också hur morgondagen blir. Enligt livscoachen och Feng shui-konsulten Jennifer Suliafu är timmen innan du lägger dig en ”Golden hour” – en gyllene timme, skriver MåBra. Det är då vi, genom våra tankar, har möjligheten att bestämma vilken sinnesstämning vi ska vakna upp med. Det du gör stunden innan du somnar, de tankar du tänker precis innan du sjunker ner i sömn, speglar nämligen de känslor du känner när du vaknar. 
– När vi tänker positivt under dagen använder vi vår medvetna del av hjärnan, vilket innebär en liten bit av vår hjärnkapacitet på cirka fem procent. Resten regleras av vårt undermedvetna. Det är de undermedvetna tankarna som kan skapa en enorm förändring i våra liv, säger hon till Måbra.
När vi somnar går vi direkt in i vårt undermedvetna, förklarar Jennifer Suliafu, därför är det just den sista timmen innan läggdags som är avgörande.
– Många tittar på nyheterna innan de ska sova. Bara tanken får mig ur balans! Du lägger automatiskt ner alla världens problem på dina axlar och sedan lägger du dig för att sova, inte konstigt att många lider av ångest och sömnlöshet, säger Jennifer Suliafu.
Så istället för att titta på nyheter eller scrolla på sociala medier i sängen, läs en rogivande bok, skriv ner saker du är tacksam för i dagboken eller lyssna på lugnande musik. Se helt enkelt till att fylla dig med tankar som ger hopp och glädje.  Ditt morgonleende kommer att tacka dig.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 Augusti, 2020