Doktor.se

Träning – extra bra i coronatider

9 Juni, 2020 ・ 2 min

Fortsätt träna under coronapandemin om du är frisk, tränar utomhus och är noga med att hålla avstånd, det ger nämligen en mängd positiva hälsoeffekter som är bra i en tid som denna.

Träning har en skyddande effekt på immunförsvaret. Det menar forskare som Helen Hanstock som forskar om immunologiska effekter av motion och träning vid Mittuniversitetet. 
– Det finns inga studier där man har tittat specifikt på hur träning kan påverka immun­systemet när det gäller corona­viruset. Men vi har data på hur immun­systemet påverkas av träning när det gäller andra vanliga virus, säger hon till SvD
Motion och träning stärker inte bara immunförsvaret, det har en också avstressande och lugnande effekt, vilket Friskare tidigare har skrivit om. Att träna under cosonapandemin kan alltså vara extra bra.
– Träning mobiliserar de vita blodkropparna i blodomloppet och får dem att röra sig genom kroppen. Man kan säga att de vita blodkropparna övervakar och försvarar kroppen mot främmande virus eller bakterier, säger Helen Hanstock till SvD.
Fysisk aktivitet kan förebygga ohälsa som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, vissa cancerformer, fetma och även psykisk ohälsa, enligt Folkhälsomyndigheten. De rekommenderar att träna måttligt i sammanlagt minst 150 minuter i veckan.
Forskare är enade om att regelbunden måttlig träning upp till 45-minuters om gången är välgörande för den normala funktionen i immunförsvaret. Troligen kan det också göra att risken för luftvägsinfektioner och en del cancerformer också kan minskas, skriver SvD. 
Så hoppa inte träningen bara för att gymmet är stängt – ta en joggingtur eller kör ett hemmapass istället!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Juni, 2020