Doktor.se

Undvik knäproblem - 3 smarta övningar

27 Augusti, 2020 ・ 2 min

Fanny Hultman hjälper dig med tre enkla övningar du kan göra överallt.

Knäproblem är ett gissel, det skapar hinder för det mesta i livet. Det allra bästa sättet att undvika problem är att stärka muskulaturen kring knäna. Och det finns ett flertal enkla men effektiva övningar. Fanny Hultman – instruktör på gymmet Yogastyrka i Stockholm – visar tre av sina favoriter. Enkla att göra var du än befinner dig. Allt som krävs är några få minuter av din tid. 

Stepups
Står på en liten höjd, exempelvis en trottoarkant, och sträck fram ena benet så att hälen hamnar i linje med det andra benets tår. Håll överkroppen upprät och böj stödbenet tills det framsträckta benets häl touchar marken. Pausa där i två sekunder innan du trycker ifrån. Gör cirka 10 repetitioner. 

Lutande tibialis-lyft
Luta dig mot ett träd eller en vägg, ha fötterna framför dig och håll knän och ben helt raka. Kom upp på hälarna så att du drar tårna mot knäna så högt det går. Håll toppläget i två sekunder och sänk därefter långsamt ner tårna. Upprepa 15-25 gånger – ju längre fram du har fötterna, desto jobbigare blir det. 

Vadlyft
Luta dig mot något så att du enkelt kan stå på ett ben. Lyft ena benet och böj det balanserande benet till dess att hälen lyfter från marken. Med balanserande benet fortsatt böjt, tryck ifrån och kom upp på tårna. Så högt som möjligt. Håll toppläget i två sekunder. Sänk ner det tills hälen är strax över marken. Håll bottenläget i fyra sekunder, upprepa övningen 10-15 gånger.  

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
27 Augusti, 2020