Doktor.se

Vad är typ 1-diabetes?

19 November, 2019 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Typ 1-diabetes innebär att kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt har upphört. Något som kan leda till döden om sjukdomen inte behandlas regelbundet.

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar, där Typ 2 diabetes är den vanligaste. Det gemensamma typ 1-diabetes har med typ 2-diabetes, som ofta kallas ”åldersdiabetes”, är att sjukdomen innebär onormal blodsockerbalans med åtföljande komplikationer. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin, som är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. När det inte existerar får man för mycket socker i blodet. Om inte blodsockret behandlas dagligen så att det kan hållas på en så nära normal blodsockernivå som möjligt, kommer kroppen att skadas. För lite socker i blodet kan akut ge medvetslöshet, medan för mycket socker i blodet på sikt kan leda till att njurarna slutar fungera, blindhet, förlorad känsel, hjärtinfarkt och i värsta fall dödlig utgång.
– Jag tror att det fortfarande finns en stor okunskap om diabetes typ 1, och de allvarliga konsekvenser sjukdomen kan ge, säger Åsa Laulajainen, projektledare på Barndiabetesfonden.

Enligt Socialstyrelsen har 50 000 människor typ 1-diabetes varav närmare 8 000 av dessa är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har fördubblats från 80-talet fram till idag (2018 insjuknade 927 barn upp till 18 år, på 80-talet cirka 400 barn). 
– Varje år insjuknar drygt 900 barn i typ 1-diabetes, men ingen botas. Sjukdomen kan inte förebyggas och vem som helst kan när som helst drabbas den. Därför behövs mer pengar till forskning, säger Åsa Laulajainen, som själv har en son som drabbades av diabetes typ 1 vid ett års ålder.  
– Sjukdomen kräver intensiv behandling med insulininjektioner och blodsockerkontroller dygnet runt. Trots denna behandling drabbas barnen ibland av akuta komplikationer, ibland med medvetslöshet, och på lång sikt finns många komplikationer på nerver och blodkärl och ett förkortat liv.

Förutom typ 1- och typ 2-diabetes finns flera olika former av diabetes bl.a. graviditetsdiabetes, LADA, MODY et cetera, men barn och ungdomar har i 98 procent av fallen Typ 1 diabetes. Enligt NDR, Nationella Diabetesregistret, har ungefär 500 000 personer diabetes i Sverige idag, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes. Det är förmodligen cirka 150 000 i Sverige som har Typ 2 diabetes utan att veta om det.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
19 November, 2019

Fler artiklar om diabetes

Läs fler medicinskt granskade artiklar om diabetes.