Doktor.se

Vad innebär egentligen droppsmitta?

21 April, 2020 ・ 2 min

De flesta forskare är överens om att coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 är en droppsmitta. Men vad innebär egentligen det?

Droppsmitta är en vanlig väg för luftrörsvirus att överföras mellan människor.  I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom just denna form.
– Det viruset utnyttjar då är att när vi hostar och nyser så flyger det ut smådroppar som flyger en bit, men sedan faller ner på ytor. Då kan man bli smittad antingen genom att man får duschen på sig i slemhinnor, ögon och kanske munregionen eller att man snart efter tar på en yta och kliar sig i ögon, mun eller näsa, säger Jan Albert, professor i smittskydd, till Svt.
Jan Albert förklarar att det därför finns en risk att viruset sprids omkring en.
– På en meter finns det en viss risk. Två meter är det en liten risk. Men det hänger mycket på vilken miljö det är. Hur varmt det är, luftfuktighet och om det är inomhus eller utomhus. Om det är mycket luftströmmar som stör, säger han till Svt.
Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och specialistläkare i immunologi, gör det tydligt genom att beskriva det så här på Twitter: 
– För att förklara droppsmittan: Ni vet på en vinternatt när man står och pratar ute så bildas det som en ”rök” runt en. Det är just de här små dropparna som man andas ut hela tiden, men de syns bara när det är väldigt kallt. Det är de dropparna man inte ska andas in!
Hon menar att man ska vara försiktig när man är nära människor.
– Det är alltså inte bara när man hostar eller nyser det kommer droppar ur munnen, utan även vid vanligt tal, skratt eller om man bara andas med öppen mun. Så stå minst en meter bort från folk, då minimeras risken att du andas in deras droppar, skriver hon.

I dessa coronatider är det därför viktigt att du:
* stannar hemma om du är sjuk, även om du är förkyld, så att du inte smittar andra. Om du nyser eller hostar, gör det i armvecket.

* håller ett bra avstånd, minst en meter, till andra människor än de du bor med.

* tvättar händerna med två och/eller handsprit så att du inte riskerar att få eventuell droppsmitta om du kliar dig i ansiktet. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 April, 2020