Doktor.se

Vad skiljer covid-19 från en vanlig förkylning?

14 Maj, 2020 ・ 1 min

Även om många av symtomen på det nya coronaviruset påminner om vanliga sjukdomar, såsom en förkylning eller säsongsinfluensa, finns det vissa som sticker ut.

Emma Frans är  doktor i medicinsk epidemiologi.

Feber, trötthet, snuva och halsont. Symtomen vid covid-19 påminner vanliga sjukdomar såsom förkylning och säsongsinfluensa. Så hur vet man vad man blivit sjuk av? Så här säger Emma Frans, forskare till Svt:
– Om du nyser, är snorig, har ont i halsen är det förmodligen bara en förkylning. Covid-19 verkar heller inte ha ett lika snabbt förlopp som influensa. 
För att veta säkert behövs ett labbtest, men alla kan inte testas. Just nu är det viktigt att inte överbelasta vården. Symtom vid covid-19 är feber, trötthet, hosta, ledvärk, halsont och snuva, precis som en förkylning och influensa, men det finns några symtom som sticker ut:
– Det man ska hålla utkik efter är feber inte ger sig, torrhosta och andningssvårigheter, säger Emma Frans. 
Tror man att man är smittad av det nya coronaviruset är det viktigt att först kontakta sjukvårdsrådgivningen som ger instruktioner.

Foto: Eva Edsjö /SVT

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
14 Maj, 2020