Doktor.se

Vänskap – lika viktigt för hälsan som träning

28 Augusti, 2019 ・ 2 min

Ny säsong, nya mål. När du skissar på dina nya hälsorutiner för hösten, glöm inte att addera vård av vänskap till listan.

Att umgås med vänner är inte bara en härlig och lyxig sysselsättning, det kan också spela en avgörande roll för ditt välbefinnande. Det finns nämligen en hel del studier som visar att vi mår bättre, både fysiskt och psykiskt, av att vara social och dela livet med andra. Bland annat visar forskning att vänskap skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, ångest och stress. Ofrivillig ensamhet och väldigt sociala låga nivåer kan resultera i samma negativa hälsoeffekter som att röka 15 cigaretter om dagen. Det menar psykologiprofessorn Julianne Holt-Lunstad vid Brigham Young University i Utah, som gjort omfattande studier på på ämnet. Chansen att leva längre ökar med 50 procent för dem som har vänner, tar kontakt med andra och är social, hävdar hon. 
– Precis som vi lägger in tid för fysisk aktivitet i våra späckade scheman borde vi lägga in tid för att vara sociala. Och det är lika bra att börja tidigt, säger Julianne Holt-Lunstad till SvD.
Så se till att vårda dina vänskapsrelationer, det kan vara en livsinvestering.

Kändisarna om sina vänskaper
Jag blir sedd på så många olika nivåer i min och min vän Camillas vänskap. Det är en av de bitar som känns väldigt unik med oss. Om jag berättar något för henne, bara snabbt i telefonen, kan jag känna hur någonting känns för mig genom Camilla. Det blir som att jag får en reflektion.”
Lisa Ekdahl

”Jag är en stark människa, en ledartyp som är rakryggad och rättfram. När jag träffade min vän Anna släppte jag allt och lät mig få bli ”lillasyster”. Det är första gången någonsin det har hänt i mitt liv. Med henne behöver jag inte vara så stark hela tiden.”
Maxida Märak

”Vi måste förstå att vänskap är det viktigaste som finns. Jag trodde inte jag behövde vänner för att jag hade så fullt upp med min karriär och annat, men det inser jag nu – framför allt efter det jag och min vän Hanna har gått igenom – att utan vänner klarar man sig inte.”
Karin Adelsköld

Källa: Citat och bilder ur boken Underbara krångliga vänskap

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
28 Augusti, 2019