Doktor.se

Vinterstudions Yvette Hermundstad: ”Jag inleder alltid dagen med yoga och fysträning”

16 December, 2019 ・ 5 min

Efter en ridolycka där nacken skadades ordentligt upptäckte Yvette Hermundstad yogan som träningsform. Nu lever hon ett liv där träning, återhämtning och kontinuitet är grundbultar. Läs mer om hennes hälsorutiner i vår hälsokontroll.

Hur ser vanligtvis din morgonrutin ut? 
– Jag är konsekvent i mina morgonrutiner och inleder alltid dagen med yoga och fysträning. Nu under vintern framför den sprakande brasan, på sommaren nere i solen på bryggan. Jag kliver upp ur sängen, tassar ner till köket för ett stort glas citronvatten plus mina vitaminer och tillskott, tänder upp brasan och rullar ut yogamattan. Efter passet som kan vara en kvart eller en timme långt beroende på dagsbehov hoppar jag i ytterkläderna och tar en tur i skogen med den alltid ystra kooikerhunden Sam. Därefter smakar nybryggda kaffet väldigt gott tillsammans med en grön smoothie eller havregrynsgröt.

Hur är din hälsa för närvarande, på en skala från 1 till 10?
– En stark 9:a. Jag är i god balans men råkade få en bil över hälen (ja, mycket klantigt och mitt eget fel) för några månader sedan så mina kära löpturer fick stå tillbaka för kryckor och läkning en tid. Det var så mentalt utmanande att inte kunna springa de där milen vecka efter vecka, men det blev också en påminnelse om att vara tacksam till kroppen för att den allt som  oftast är frisk och hel. 

Hur läkte du?
– Genom styrketräning. Framförallt blev den skonsamma crosstrainern min bästa kompis under många veckor och nu är äntligen jag igång med löpträning igen, så snart kan jag säga att min hälsa ligger på en 10:a igen!

Vilken hälsomässig åkomma lyckas du aldrig bli av med?
– Efter en ridolycka för många år sedan där nacken skadades ordentligt upptäckte jag yogan som träningsform. Idag mår jag bra, men är övertygad om att det är just den allsidiga träningen – yoga, styrketräning, meditation och löpträning – som håller mitt mående i schack. Jag väljer att inte testa att avstå från träningen, högst oklart hur jag skulle må då.

Bästa hälsoknepet du fått som du anammat? 
– Att vara konsekvent, att skapa en daglig rutin att hålla fast vid oavsett årstid och dagsform. 2007 frågade min yogalärare och goda vän Jaquline Gyllenberg mig när jag har min egen kvart på dygnet. Som nybliven tvåbarnsmamma storskrattade jag och tänkte: ’Är hon tokig, var ska jag hitta den tiden?’. Orden bet sig dock kvar, jag blev nyfiken och började ställa klockan för att ta mig upp innan familjen vaknade. Snabbt blev min ”morgonkvart” längre, nödvändig och något jag längtade till, den energiboosten in i dagen gjorde allt. Idag är morgonstunden helig och under intensiva jobbperioder fullständigt avgörande för god form och sinnesskärpa. 
– Yogamattan har rest med mig mycket genom åren, på skidtävlingar runtom i Europa och på diverse hotellrum, ibland lika små som självaste mattan. Jag kommer alltid ner till frukost nyyogad och redo!

Guilty pleasure när du ska unna dig något?
– Jag ser det inte som ”unna mig”, jag ser det som självklart att äta och dricka det jag är sugen på. Är dock sällan sugen på godis eller ”skräpmat”. Allt handlar om balans, tänker jag. Jag lever hälsosamt genom att äta näringsrik mat, prioritera sömn, träning och vila men jag tar gärna ett glas champagne eller vin till en god middag på helgen. Jag älskar också chokladpudding som är min ständiga favoritdessert. Att njuta av att leva är mitt motto, där hälsan är prioriterad för ett gott och förhoppningsvis långt liv.

När har du mått som sämst och bäst i livet?
– Jag mådde som sämst efter ridolyckan år 2 000 med ständig smärta dygnet runt under flera år. Jag kunde inte bära mitt nyfödda barn vilket var sorgligt, ledsamt och smärtsamt. När det så småningom vände, läkningsprocessen var igång, smärtan avtog och styrkan och smidigheten tilltog började jag må bättre än någonsin i mitt liv. Under de åren fick jag till mig nycklar för att kunna må så bra som möjligt. En lärorik och smärtsam livsstils- och träningsresa jag ändå är tacksam över att ha fått göra. Och resan fortsätter alltjämt med nya insikter och nycklar.

Vad gör du när du är som minst motiverad till att ta hand om dig själv?
– Enkelt! Jag tar en tur i skogen här hemma i Stockholms skärgård med hunden, den stunden ångrar jag aldrig. Det renar systemet, sänker axlarna, gör andetagen djupa, startar om hjärnan och ger alltid energi och ny motivation.

Vad är det viktigaste du lärt dig om din mentala hälsa?
– Att allt hör samman, kropp och knopp. Liksom den fysiska kroppen behöver sinnet och tankarna sitt vad gäller träning, återhämtning.

Har du någon meditationsrutin?
– Ja. Jag avslutar alltid morgonyogan med meditation. Även när jag ”yogar ner” på kvällen är meditationen en del av det. Meditation är för mig att andningen är i sitt fulla flöde, jag är i nuet. Det är skönt att landa där på riktigt några gånger per dag.

Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Skapa dagliga rutiner som innehåller fysisk träning, vila och återhämtning. Jag propagerar för mer vila och återhämtning till alla människobarn! I en kanske fullt snurrande vardag med logistik och fix behövs vila för att kroppen ska kunna återhämta sig, starta om och hålla.
– Och var snäll mot dig själv. Kanske blev det bara en liten kvarts träning idag, och det är helt okej. Du gör ditt bästa. Omge dig med människor som lyfter dig, ger dig kärlek och energi och får dig att skratta. Välj bort resten. Nära kära relationer och mängder av vatten är min grundbult!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 December, 2019