Doktor.se

Fysisk aktivitet minskar risken för åderbråck

20 Juli, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Ungefär var tredje vuxen får åderbråck i någon form. Lindriga besvär kan bli bättre med stödstrumpor och fysisk aktivitet. Det finns behandling som har god effekt vid svårare problem.

Åderbråck innebär slingrande, knöliga vener som syns genom huden, framför allt på underbenen. En vanlig orsak är sämre blodcirkulation. Med åren försämras funktionen i de klaffar i blodkärlen som ser till att blodet i benen kan transporteras tillbaka upp till hjärtat. Det gör att blodet läcker nedåt i fel riktning, och ökar trycket i venerna som då kan bli vidgade och slingriga.

Förebygg åderbråck genom rörelse 

Om du vet att du har åderbråck i släkten, och kanske har begynnande problem kan det vara bra att se till att de inte förvärras. Här är exempel på vad du kan göra:

  • Var fysiskt aktiv. Minska stillasittandet och håll kroppen i rörelse. Regelbundna raska promenader räcker långt.

  • Lägg gärna upp benen när du sitter ner längre stunder.

  • Sluta röka. Rökning försämrar blodcirkulationen.

  • Använd stödstrumpor. Stödstrumpor är ett bra sätt att lindra symtom av åderbråck, och förebygga åderbråck.

Om du har åderbråck som värker eller besvärar dig i vardagen bör du söka vård. Det finns flera effektiva metoder för att behandla åderbråck. Här kan du läsa mer om åderbråck och behandling mot åderbråck.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 Juli, 2023