Doktor.se

Hälften av alla unga riskerar hörselskador

11 Maj, 2023 ・ 3 min

Majoriteten av personer i åldern 12 till 34 år utsätter sig för ljudnivåer och som riskerar deras hörsel och ökar risken för tinnitus. Orsaken är bland annat användandet av hörlurar under långa perioder. Ljuden behöver inte kännas för höga i stunden, men sammantaget blir det mer än öronen klarar. Här är tips på hur du kan skydda hörseln.

Problem med hörseln blir allt vanligare även bland unga, till exempel nedsatt hörsel på ena eller båda öronen eller tinnitus. Orsaken är för höga ljudnivåer både i den externa miljön, och via hörlurar.

Risken att få bullerskador eller nedsatt hörsel är individuell. En del kan få bestående skador redan vid relativt måttliga bullernivåer. Problemet är att du inte vet det förrän efteråt, när skadan redan är skedd. Viktigt att veta är att öronen skadas både av höga nivåer av ljud, och av att höra medelhöga ljud under alltför långa perioder utan vila. Ljuden behöver inte kännas skadliga eller för höga i stunden, men den samlade volymen över tid blir mer än vad öronen klarar av. En tumregel är att inte lyssna på musik längre tid än 50 minuter åt gången, och sen vila öronen i minst 10 minuter.

Så kan du skydda hörseln

Här är tips på vad du kan göra själv för att skydda hörseln:

1. Dra ner ljudvolymen på skärmar, tv och radio

2. Ställ in ljudstyrkan på lurar i tyst miljö, och dra inte upp i miljöer med buller

3. Höj inte ljudet mer och mer. Att du hör sämre kan bero på att öronen är trötta, och du behöver en paus.

4. Ta pauser från ljud. En bra tumregel är att inte lyssna på musik längre än 50 minuter, och sen pausa i minst 10 minuter.

5. Gå undan från höga ljud, till exempel högljudda maskiner

6. Använd hörselskydd när du är i miljöer med högt ljud, till exempel konserter eller lokaler som spelar hög musik.

Ljudmätare via mobilen

Genom att mäta ljudet kan du få en bättre uppfattning om vad dina öron utsätts för. Ljudet mäts i decibel, och på en så kallad logaritmisk skala, vilket till exempel innebär att 93 dB är dubbelt så starkt som 90 dB. Det finns gratis ljudmätare tillgängliga som appar via mobilen.

Här är exempel på ljud i vardagen, och tiden öronen klarar (utan hörselskydd):

  • Gräsklippare (80-85 db) – skadligt efter 2h

  • Motorcykel (95 db) – skadligt efter 50 min

  • Högljudd trafik eller högljutt sportevenemang (100 db) – skadligt efter 15 min

  • Hörlurar med hög volym, högljudd konsert eller klubb (105-110 db) – skadligt efter 5 min

Välj rätt hörselskydd

Det finns flera olika typer av hörselskydd att välja mellan beroende på vad du tycker känns skönt, och var du ska använda skydden. Här är de vanligaste varianterna:

Öronproppar – finns i olika material och former. De är billiga, effektiva och lätta att använda.

Hörselkåpor – blockerar ljud effektivt. För personer med mycket hår eller glasögon kan det bli en glipa som gör dem mindre effektiva. För extra skydd kan du använda både öronproppar och hörselkåpor.

Specialdesignade skydd – du kan beställa skydd som är speciellt utformade för dina öron. Det finns skydd som filtrerar bort vissa ljud, eller sänker volymen.

Dålig hörsel – när bör jag söka hjälp?

Hörselnedsättning kan komma plötsligt eller gradvis över tid. Ibland kanske du inte märker själv att du hör dåligt, utan det är omgivningen som larmar. Om du upplever att du har dålig hörsel kan du vända dig till oss på Doktor.se. Här hittar du våra vårdcentraler.

Om du plötsligt får försämrad hörsel på ena eller båda öronen ska du kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning så snart det går.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.