Doktor.se

Håll dig frisk – dags att optimera immunförsvaret

21 September, 2023 ・ 3 min

Oroar du dig över corona nu när samhället öppnar, eller vill du bara slippa mer vab och sjukdagar? Här kommer våra bästa tips för att optimera immunförsvaret och hålla dig frisk i höst.

Samhället öppnar upp, många pendlar till jobbet och restauranger flyttar borden närmre igen. Härligt för efterlängtad samvaro, men också ökad risk att smittas av luftvägsvirus.

Här är våra bästa tips för att optimera immunförsvaret så att du står bättre rustad när höstkylan kommer, och luftvägsvirusen cirkulerar:

  • Prioritera sömn. Se till att får tillräckligt med sömn, en ovärderlig hälsoinvestering och viktigt för ett välfungerande immunförsvar. Om du har sömnproblem kan du läsa mer om vad du kan göra här.

  • Ät hälsosamt. Varierad och näringsrik mat är viktigt för immunförsvaret. Välj råvaror med omsorg och se till att få i dig mat som ger dig tillräckligt med vitaminer, mineraler, protein och nyttiga fetter.

  • Återhämtning efter stress. Stress är en del av livet, och går inte att undvika. Det viktiga är att skapa plats för återhämtning då du går ner i varv. Återhämtning behöver alltså inte vara att sitta stilla, utan kan till exempel vara skogspromenader, meditation eller att ägna tid åt ett fritidsintresse. I perioder med högre stressnivå är det extra viktigt att ge utrymme för återhämtning och dessutom toppa upp de andra åtgärderna i den här listan.

  • Nyttja naturen. Att vara ute i skogen stärker immunförsvaret, visar flera studier. Det gäller både vuxna och barn. Många forskare tror att det är de luftburna kemikalier som utsöndras från träd och växter, skogsdoften helt enkelt, som har positiv effekt på immunförsvaret. Skogskontakten har också andra positiva effekter på kroppen, till exempel sänkt blodtryck, sänkt stressnivå, ökad koncentrationsförmåga och kan motverka nedstämdhet och sömnproblem.

  • Fysiskt aktivitet. Att röra kroppen i vardagen, minska stillasittandet och träna regelbundet är viktigt för en god hälsa och ett starkt immunförsvar. Om du inte har möjlighet att gå iväg till gym eller träningslokal finns många appar och websidor som guidar dig till träning i din hemmiljö. Underskatta inte värdet av korta träningspass som utförs regelbundet.

  • Undvik alkohol. Alkohol försämrar kroppens försvar mot virus och bakterier.

  • Sluta röka. Rökning riskerar att ge dig ett sämre skydd mot infektioner.

  • Vitamin D. Ta tillskott av vitamin D under höst och vinter. Från maj till september räcker för de flesta det vitamin D som vi får genom direkt solljus, men resten av året behövs tillskott av vitamin D för att upprätthålla tillräckliga nivåer. Låga nivåer av vitamin D har i studier kopplats till ett sämre skydd mot covid-19 och en rad andra sjukdomar.

Det räcker inte att fokusera på en av dessa saker, utan du behöver stärka upp så många du kan för att öka chansen att hålla dig frisk. Det positiva är att allt det som stärker immunförsvaret också är samma åtgärder som minskar risken för en rad andra sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och olika former av cancer.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 September, 2023