Doktor.se

Hantera släkten på semestern

8 Juli, 2021 ・ 3 min

Under sommar och semester är det vanligt att träffa släkten mer intensivt än annars. En del har inte kunnat umgås som vanligt under pandemin och ska återknyta kontakten. Vi har bett Paul Bergman, psykolog på Doktor.se, om några råd för att få släktrelationer att fungera.

Många beter sig annorlunda när de är med sin släkt, varför är det så?

Ja, relationer brukar haka i där de slutade. Även om vi önskar att det skulle vara annorlunda brukar invanda mönster väckas till liv på nytt. Detta är givetvis till glädje i en nära och kärleksfull relation, eller med någon du delar intressen och meningsfullhet med.

Men om det tidigare inte alltid varit så bra?

Då är det nog klokt att inte ha för höga förväntningar, du blir troligen besviken.

Samtidigt kan du själv öppna upp för en mindre förändring genom att ta ett steg tillbaka och försöka lyssna in vad din motpart upplever och är upptagen av. Vanligtvis är du, som alla vi andra, medveten av vad andra gör och vad du själv känner! ”Jag blir så irriterad…nu gör han så där igen…bara pratar på om sitt”.

Men du skulle kunna vända på scenen och uppmärksamma vad den andre upplever. För äldre släktingar kan det till exempel ha varit en lång period av ensamhet kan ha satt sina spår, osäkerheten kan ta sig andra uttryck än vad du förväntat dig. Och vad gör du själv? Tänk på hur dina handlingar påverkar den andras upplevelse. Det räcker oftast att vi vänder bort blicken en millisekund för att andra människor skall uppleva sig avvisade.

Hur återknyter jag kontakten med små barn?

Med yngre barn är det särskilt viktig att vara följsam och lyssna in vad som rör sig i barnets inre. Barn visar ofta upp vad de känner och är intresserade av i sin lek. Men det kan ta en stund att komma i gång med lekandet. Så din glädje över att få träffa dina syskonbarn, barnbarn behöver kanske tonas ned en aning tills att barnet också är där. Ett år är en lång tid för ett litet barn, du kan till och med vara en helt ny person i barnets ögon! Så ledstjärnan är följsamhet med barnets intresse och upplevelse. Och orkar du vänta och verkligen vara där barnet är så har du en vän för livet!

Psykologens råd:

Invanda mönster: tillåt dig att vara glad och dela känslor med dem som du saknat och längtat efter, det är du värd! Men bli inte alltför besviken om gamla irritationsmoment åter väcks till liv.

Förändra dina mönster: Att förändra ett mönster att vara tillsammans börjar med dig själv och vad du uppmärksammar och gör. Relationer utspelar sig också i de små gesterna med blickar, handslag och tonfall. Försök därför uppmärksamma den andres upplevelse i de små uttrycken. Fundera även en stund över dina egna handlingar i hur du tittar, ditt tonfall etc och hur det kan påverka andra.

Visa följsamhet: Med barn är det särskilt viktigt att visa följsamhet för vad barnet känner och vill. Om ni inte träffats på en lång stund – uppmärksamma vad barnet är upptaget av! Och kom ihåg, för ett litet barn kan du vara en helt ny person!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 Juli, 2021