Doktor.se

Hatar du att träna? Prova dans!

21 Mars, 2024 ・ 2 min

När du dansar engagerar du hela kroppen, ett lätt sätt att träna med många fördelar. Forskning visar att dans ger starkare kropp, skarpare hjärna, bättre livskvalitet och hälsa. Här är tips för att komma igång.

Att röra sig till musik, rytmer och ljud är något som människor gjort i alla tider. För den som hatar tanken på att träna, men ändå behöver mer rörelse i livet kan dans vara en smart lösning.

Forskning visar att dans ger en starkare kropp, skarpare hjärna, bättre livskvalitet och ökad fysisk och psykisk hälsa. Det kan till och med vara mer effektivt än andra former av träning.

5 tips för att sätta igång

Först och främst, släpp tanken på att du ska träna. Välj ett annat fokus, till exempel dansen som ett sätt att uttrycka sig eller känna in sin kropp. Här är några fler knep för att komma igång:

  1. Se dans som en hobby. Fokusera på dansen som en ny fritidsaktivitet, och se dig själv som en som dansar.

  2. Prova olika dansstilar. Det finns hur många dansstilar som helst, och alla ger både ökad rörlighet och kondition på köpet. Om du är osäker på din stil – prova olika! Dans finns på schemat på många gym och träningsanläggningar. Du kan också hitta kurser på dansskolor.

  3. Ta lektioner. Att ta danslektioner i grupp är ett effektivt sätt att komma igång. När det finns ett socialt sammanhang runt en aktivitet är det lättare att hålla fast vid den. Att du redan har betalat kan vara en motivation i sig…

  4. Hitta en danspartner. Ett annat sätt att hålla fast vid motivationen är att dansa tillsammans med en partner. Att börja gå en kurs tillsammans kan vara en bra början.

  5. Kör danspauser. Varför inte engagera hela familjen eller kollegorna i korta danspauser under dagen? Släpp tanken på hur dans borde se ut, och låt musiken styra.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.