Doktor.se

Hjälp att hitta njutbar sommarmat vid diabetes typ 2

25 Juli, 2022 ・ 3 min

Typ 2-diabetes är en sjukdom som i hög grad påverkas av hur du lever och vad du äter. Det kan kännas extra utmanande i sommar- och semestertid. Här finns tips på diabeteskost som passar för sommarens sociala liv, utan att kompromissa med din hälsa.

Den mat vi äter har stor påverkan på vårt liv, både på gott och ont. För många är måltiderna också en viktig del av det sociala livet, och en guldkant i tillvaron. Om du drabbats av typ 2-diabetes behöver du ofta hitta ett nytt förhållningssätt till mat, till exempel genom att ändra en del ingredienser och hitta nya favoriter. Samtidigt är det viktigt att kunna behålla glädjen i att äta tillsammans.

Sommarmat vid diabetes

Det finns flera typer av kost som anses bra vid typ 2-diabetes. Att välja mat som förebygger hjärt-kärlsjukdom kan också vara klokt. Här är några exempel på diabetesvänlig och hjärt-kärlvänlig anpassning av sommarmaten:

  • Grillfest: Välj gärna fisk i stället för en köttbit ur hjärt-kärlperspektiv. Ett lätt sätt att grilla fisk är att lägga den i ett foliepaket på grillen. Lägg gärna med tomat, lök, citron och lite kryddväxter i foliepaketet.

  • Tillbehör till grillat: Grönsaker funkar också fint att grilla i foliepaket, till exempel broccoli och blomkål med lite olja och salt. En sallad av bönor och hackade färska grönsaker, tomat, äpple och gurka är ett annat bra alternativ. Eller varför inte kokta matgryn, quinoa eller fullkornsbulgur blandat med hackade örter.

  • Såser till grillat: Undvik örtsmör och bearnaisesås om du behöver gå ner i vikt eller har hjärt-kärlproblem. Välj i så fall hellre tomatsalsa eller andra röror. En favorit är grillad röd paprika på burk mixad med cashewnötter. Guacamole och hummus är andra alternativ.

  • Utflykt: Om du vill ta med smörgåsar, välj gärna bröd med hela korn. Toppa med hummus och röd paprika, eller en mosad avokado med lite citron.

  • Fikadags: Undvik läsk, saft och fikabröd som innehåller mycket fint mjöl och socker, till exempel muffins och småkakor. Välj hellre kylt te (utan tillsatt socker) om du vill ha en svalkande dryck, och fikabröd som innehåller frukt och bär, nötter och lite fett (ta en liten bit). Fruktsallad, grönsaksstavar med dip, några bitar mörk choklad eller en egengjord glass (se förslag nedan) är andra alternativ.

  • Glass för varma dagar: Gör egen glass genom att mixa frysta hallon, blåbär eller jordgubbar tillsammans med kesella eller turkisk yoghurt. Servera direkt.

Små anpassningar har stor effekt

Tänk på att det kan räcka med små förändringar för att må bättre i din sjukdom. Det gör det också lättare att skapa vanor som håller över tid. Det finns många sätt att anpassa maten, tricket är att hitta sätt som kan bli dina nya favoriter.

Livsstilsförändringar är en viktig del av behandlingen vid typ 2-diabetes, och för en del kan det räcka som ett första steg. Med tiden är det vanligt att också behöva läkemedelsbehandling. Se till att ha kontakt med vården för att följa dina värden, och få rätt behandling.

Här kan du läsa mer om typ 2-diabetes och vad du kan göra själv för att må så bra som möjligt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 Juli, 2022

Fler artiklar om diabetes

Läs fler medicinskt granskade artiklar om diabetes.