Doktor.se

Hur mycket svett är lagom?

6 Maj, 2021 ・ 3 min

Kan man svettas för mycket? Och varför luktar svett så olika på olika personer? Här kan du läsa mer om nyttan med svett och vad du kan göra när överdriven svettning blir ett problem.

Alla friska människor svettas, det är ett mycket viktigt sätt för kroppen att kyla ner sig. Mängden svett varierar. I vanliga fall svettas vi runt en halv liter per dygn, men vid värme och ansträngning kan det bli ända upp till fyra liter per dygn.

Vi svettas dessutom på olika ställen beroende på orsaken. När vi blir nervösa, förälskade, stressade eller rädda svettas vi mest på handflator, i armhålorna och på fotsulorna. Om vi äter kryddstark mat kommer vi svettas i ansiktet. När vi blir varma av träning eller feber kommer svetten från svettkörtlar över hela kroppen.

Att svettas är nödvändigt och föryngrande

Alla människor är beroende av att kunna svettas för att må bra. Här är några saker du kanske inte visste om svett:

  • Svett är egentligen luktfri. Den vätska som utsöndras från svettkörtlarna innehåller ingen doft. När svetten kommer till hudytan börjar bakterier som finns på huden att bryta ner vätskan, som innehåller mjölksyra och urinämnen. Det gör att det bildas avfallsämnen, som ger svettlukt.

  • Svettdoften beror på dina bakterier. Olika sorters hudbakterier ger olika svettdoft. De kan göra att svetten luktar ättika, lök, jäst, urin… listan kan göras lång. Svettdoften kommer när vi svettas i armhålor, ljumskar eller rumpan. Svett på handflatorna eller i ansiktet luktar ingenting eftersom dessa svettkörtlar bara utsöndrar vatten och salt, som inte ger någon näring åt bakterier och därmed inga avfallsprodukter och ingen doft.

  • Det är farligt att inte kunna svettas. Förmågan att svettas är avgörande för att kunna reglera kroppstemperaturen.

  • Svett håller huden ung. Svettig träning föryngrar huden visar forskning. I en studie av 60-åringar som sprang eller cyklade sig svettiga en halvtimme två gånger i veckan hade huden föryngrats så det märktes tydligt redan efter tre månader.

Överdriven svettning – hyperhidros

Alla personer svettas, men hos vissa är svettkörtlarna så aktiva att svetten blir ett problem i vardagen. Det kan till exempel vara att

  • du har så mycket handsvett att det är svårt att hålla saker eller plocka upp saker

  • du får så mycket svett i ansiktet att det rinner eller ger immiga glasögon

  • du har så stark svettning att kläder och skor blir förstörda

  • du undviker sociala sammanhang för att du svettas så mycket

  • du har kraftig svettning och lider av problem med svettlukt som inte går över med vanliga antiperspiranter.

Diagnosen kallas hyperhidros och drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Personer som inte svettats mycket tidigare, men får ökade eller förvärrade besvär med svettningar bör kolla upp vad det beror på, eftersom svettningar också kan vara ett symtom på underliggande sjukdom.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
6 Maj, 2021