Doktor.se

Hur ser borrelia ut på olika hudfärger?

12 Juli, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Får alla ett utslag av borrelia, och hur ser utslaget ut på mörk och melaninrik hud? Vad händer om du missar utslaget och inte får behandling? Matilda Lundblad är läkare på vår samarbetspartner borreliakollen.se och svarar på frågor om borrelia.

Hur ser borrelia-utslag ut på ljus hud? 

På ljus hud är borrelia-utslaget oftast rött, runt eller ovalt och sprider sig gradvis utåt. Det kan vara platt eller lätt upphöjt och har en klar, ofta ljusare mitt. Storleken kan variera från några centimeter upp till 30 centimeter i diameter. Utslaget kan klia eller vara smärtfritt.

Hur märks utslaget på mörk och melaninrik hud? 

På mörk och melaninrik hud kan borrelia-utslaget vara svårare att upptäcka eftersom det kan vara mer subtilt. Det kan visa sig som mörkare fläckar eller som en förtjockning av huden. Ibland kan utslaget ha en annan färgton än omgivande hud. Det är viktigt att vara extra uppmärksam på eventuella förändringar i huden, oavsett hudfärg, särskilt efter ett misstänkt fästingbett.

Får alla ett hudutslag av borrelia

Uppskattningsvis utvecklar omkring 70-80 procent av personer med borrelia en hudmanifestation i form av erythema migrans (ofta en oval röd fläck som ibland växer i storlek). Det är alltså möjligt att ha en borreliainfektion utan att utveckla ett synligt utslag. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på andra symtom som kan vara indicier på borrelia, särskilt om man varit utsatt för fästingbett.

Finns andra symtom att vara uppmärksam på? 

Utöver hudutslaget kan borreliainfektion ge upphov till olika andra symtom. Tidiga allmänna symtom kan inkludera feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk, trötthet och svullna lymfkörtlar. Om infektionen inte behandlas kan den sprida sig till andra delar av kroppen och orsaka mer allvarliga symtom, såsom neurologiska komplikationer, till exempel ansiktsförlamning eller meningit (hjärnhinneinflammation). Infektionen kan också ge upphov till ledinflammation.

Vad händer om man missat utslaget, och inte får behandling? 

Om ett borrelia-utslag missas och infektionen inte behandlas kan den sprida sig och ge upphov till mer allvarliga konsekvenser. Det kan leda till utveckling av långvariga symtom såsom kronisk borrelios. Neurologiska (nervsystem), reumatologiska (muskler och leder) och kardiovaskulära (hjärta och kärlsystem) komplikationer kan förekomma och orsaka allvarligare hälsoproblem. Därför är det viktigt att söka medicinsk vård om man misstänker en borreliainfektion, även om ett utslag inte är närvarande.

Om du har symtom som skulle kunna vara borrelia bör du söka vård. Doktor.se har vårdcentraler över hela landet som du kan vända dig till. Du kan också få snabb hjälp genom vår samarbetspartner borreliakollen.se. Här kan du läsa mer om borrelia.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se12 Juli, 2023Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se