Doktor.se

Huvudklåda? Kolla efter löss

25 Augusti, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Vår vårdpersonal märker nu en ökning av vuxna som söker vård på grund av huvudklåda – och har fått löss. När skola och förskola drar igång igen är det lätt att drabbas av löss, såväl vuxna som barn. Här finns information om löss, till exempel hur lång tid det tar innan det kliar och hur du gör när du luskammar.

Att drabbas av löss har inget med sämre hygien att göra, utan kan hända vem som helst. Det tar i regel ungefär en till en och en halv månad från det att du smittats av löss tills huvudet börjar klia ordentligt. Därför kan det finnas rejält många löss innan de upptäcks. Om du upptäcker levande löss eller de karakteristiska vita äggen som sitter fast på hårstrån nära hårbotten – då kan du vara säker på att du har löss. Andra tecken på löss är svart pulver på kudden, som kommer från lössens avföring eller ömsade skinn.

Luskamning är A och O

Ett effektivt sätt att minska spridning av löss är att luskamma barnen innan terminsstarten, och även regelbundet en tid efter. Då kan lössen upptäckas tidigt, och spridningen förhindras. Dessutom kan barnen (eller du själv) slippa få svår klåda och uppriven hårbotten. De personer som har löss behandlas med receptfria medel från apotek. Gör så här för att luskamma:

1. Se till att du har en riktig luskam med CE-märkning. Finns att köpa på apotek.

2. Blöt gärna håret och kammen, och använd hårbalsam. Det gör håret lättare att kamma, och gör också att lössen rör sig mindre.

3. Dela upp håret i sektioner, kamma ut tovor, och gå igenom håret sektion för sektion.

4. Kamma från hårbotten och ut mot topparna, helst i flera riktningar.

5. Kamma över ett vitt papper så du ser om löss ramlar ner från håret.

Om du har upptäckt löss bör du kamma igenom håret igen vid flera olika tillfällen efter behandlingen, för att säkerställa att behandlingen verkat och lössen försvunnit. Alla som varit i kontakt med den som smittats bör kamma igenom håret två gånger i veckan i två veckor.

Upprepa behandlingen efter en vecka

För att bli av med lössen rekommenderas behandling med receptfria medel som innehåller dimetikon. Fråga på apotekspersonalen om hjälp. Alla i samma hushåll som har löss ska behandlas samtidigt. De som är lusfria behöver alltså inte behandlas.

Tänk på att lusägg kan överleva behandlingen, och därför behöver du upprepa behandlingen efter en vecka. Då kan medlet döda även de löss som kan ha kläckts ur äggen som överlevt.

Läs mer om löss och lusbehandling här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 Augusti, 2023