Doktor.se

Ingen lukt och smak efter covid

18 December, 2020 ・ 3 min
Medicinskt granskad
Covid-19-virus

Covid-19 kan göra lukt- och smaksinnet försvinner eller förändras. Studier har visat att doftträning är effektivt för att luktsinnet ska återhämta sig. Här finns tips hur du gör.

Anosmi, avsaknad av luktsinne, är ett av symtomen vid covid-19. Beräkningar visar att ungefär hälften av de som drabbats av infektionen förlorat lukt- och smakförmågan. Symtomet kommer ofta några dagar efter att infektionen brutit ut, och varar olika lång tid hos olika individer. De allra flesta får tillbaka lukt- och smaksinnet inom två till tre veckor. För vissa tar det längre tid, upp till flera månader, och för en liten del har dessa sinnen ännu inte återkommit. Eftersom det är en ny sjukdom är det ännu oklart om det kan bli bestående.

Covid-19 förstör stödjeceller

Lukt och smak är starkt kopplade, och det som vi uppfattar som en smak förmedlas till stor del via vårt luktsinne. Mekanismen bakom covid-relaterat luktbortfall är att viruset kommer in via små droppar som vi andas in i näsan, och där påverkar vissa celltyper som har betydelse för doftförmågan. Nu visar det sig att viruset inte förstör nervceller och inte heller de luktceller som reagerar på dofter. Istället är det en slags stödjeceller som förstörs när de utsätts för viruset.

Doftträning – så gör du

Om du tappat lukt och smak i två veckor eller längre kan doftträning vara ett verktyg för att snabbare kunna återfå doftsinnet. Ju tidigare du börjar, desto större nytta kan träningen ge.

För att doftträna behöver du glasburkar som innehåller starka dofter. I studier har doftkit med eteriska oljor använts. Du kan själv beställa hem eteriska oljor och göra ett kit, eller beställa doftkit på nätet. De dofter som använts i studier är eterisk olja från ros, citron, eukalyptus och kryddnejlika. Du kan också använda andra oljor.

Doftträningen går till så här:

  • Sätt dig på en ostörd plats

  • Ta en burk med doft och håll den mot näsan. Sniffa försiktigt i 20 sekunder.

  • Medan du doftar, koncentrera dig och försök minnas den doft du har i burken.

  • Ta ett par andetag av frisk luft och gå vidare till nästa doft.

  • Upprepa doftträningen morgon och kväll.

Kan ett vaccin påverka luktsinnet?

Vaccinet visar bara kroppen en liten del av viruset, och är inte samma sak som att utsättas för covid-19. Dessutom injiceras vaccinet, och kommer att bearbetas av kroppen på ett helt annat ställe än i näsan. Därför bedöms det som osannolikt att ett vaccin skulle kunna påverka lukt och smak.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se18 December, 2020Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se