Doktor.se

Intimrakning? Tänk på det här

3 April, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Det har en längre tid varit vanligt med intimrakning, men det är också många som väljer att ha håret kvar. Rakningen kan göra huden irriterad, och röda prickar uppstår. Här är saker att tänka på vid intimrakning för att undvika hudirritationer.

Röda prickar som uppstår vid rakning heter på läkarspråk pseudofolliculitis barbae. Det uppstår när rakade hårstrån kröker sig tillbaka in i huden, vilket leder till hårsäcksinflammation. Pseudofolliculitis barbae uppkommer oftast när du rakat dig på ställen där håret är lite grövre och lockigare, och är därför vanligt i samband med intimrakning. Det finns också allt fler som förespråkar nyttan med att inte ta bort könshåret, hos kvinnor kan det till exempel skapa en barriär som kan skydda urinröret och könet från bakterier och infektioner.

Så undviker du röda prickar av rakning

Ett sätt att undvika prickar och irritation är att använda en hudvänlig hårborttagningskräm istället för rakblad. Du kan också använda en epilator, som via ljusimpulser får hårstrået att gå in en vilofas. Ett tredje alternativ är att använda en trimmer, som inte kapar hårstråt riktigt lika nära huden som ett rakblad, vilket minskar risken för pseudofolliculitis barbae.

Om du rakar med rakblad kan du försöka minska risken för röda prickar genom att:

  • raka dig efter att ha badat eller duschat

  • använda en rakkräm eller rakgel

  • använda en fräsch, vass och steril rakhyvel

  • raka i hårväxtens riktning.

Behandling av röda prickar

Har de röda prickarna väl uppstått, är det enklaste sättet att bli av med dem att låta huden vila från rakning i sex till åtta veckor. Om du vill skynda på processen kan du testa en mild kortisonkräm kan hjälpa till att dämpa inflammationen. Det finns också belägg för att peelingkrämg med salicylsyra eller glykolsyra har effekt i behandlingen av pseudofolliculitis barbae. Även acne-krämer med benzoylperoxid, som går att köpa receptfritt på apotek, verkar ha viss effekt. Dessa starka medel rekommenderas inte i det känsliga området närmast slemhinnorna.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
3 April, 20243 April, 2024