Doktor.se

Kan allergitabletter hjälpa mot myggbett?

29 Juni, 2022 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Hur vet jag om jag har soleksem? Kan allergitabletter hjälpa mot jobbiga myggbett? Vår läkare Filip Saxena svarar på vanliga frågor om sommar, sol och bad.

Är det sant att man kan få urinvägsinfektion av att sitta med blöt baddräkt?

Att kyla kan orsaka urinvägsinfektion och att man därför ska byta ut blöta badkläder är det många som hört. Det är svårt (om ens möjligt) att hitta forskning på det här, men oavsett så kan det finnas bakterier i pooler och badvatten som du helst inte vill ha vid underlivet. Dessutom är det ju skönare att byta till torra badkläder, så jag tycker man ska göra det.

Hur tar jag reda på att badvattnet håller bra kvalitet?

Håll utkik efter skyltar som anger vattenkvalitet, det ska finnas på alla EU-bad. Du kan också se badplatsens vattenkvalitet på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Vattnet kan klassas som utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt. Undvik att bada i vatten som bedömts som dåligt. Det innebär att det uppmätts förhöjda bakteriehalter i vattnet vid ett eller flera tillfällen under de senaste fyra åren, och då ska man inte bada där.

Hur vet jag om jag har soleksem? Vad ska jag göra då?

Soleksem visar sig som små röda prickar eller blåsor som kliar mycket. Det är också typiskt att du får flammiga partier på huden. Eksemet kommer några timmar eller dagar efter att du har solat. Det bästa du kan göra är att undvika solen några dagar. Du kan också använda receptfri kräm som innehåller hydrokortison.

Är det sant att allergitabletter fungerar mot myggbett?

Ja, faktiskt. Någon av sorterna har det angivet på förpackningen till och med, men vilken som helst av de allergitabletter som innehåller antihistamin fungerar. Du ska helst ta tabletten förebyggande, innan du blivit myggbiten.

Finns det något knep för att få barn att sova längre under ledigheten?

En viktig åtgärd är att försöka hålla sovrummet mörkt och svalt. Du kan till exempel sätta upp ett mörkt tyg eller lakan för fönstret om det inte finns rullgardin. En del barn vaknar tidigt för att de är kissnödiga. Då kan du testa att ta upp barnet och låta det gå på toaletten precis innan du själv går och lägger dig (om du lägger dig senare).

Kan könssjukdomar smitta via lånade badkläder?

Nej. Könssjukdomar smittar genom oskyddat sex och kontakt mellan slemhinnor. De smittar inte via toaletter eller kläder.

Vilka är de bästa knepen för att lindra solbränd, röd hud?

Det allra bästa är att förebygga solbränna, genom att undvika solen mitt på dagen och skydda kroppen med kläder.

Så här kan du göra om du har bränt dig:

  • Avstå från att sola några dagar för att låta huden läka.

  • Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.

  • Lindra klåda och sveda med receptfri kräm eller salva med hydrokortison. Rådgör med läkare eller BVC innan du använder hydrokortison på barn under två år.

  • Ta receptfria smärtstillande läkemedel om det gör mycket ont.

Kan man få kramp av att bada efter att man ätit?

Nej, det är en gammal myt. Däremot kan det ändå vara skönare att vänta lite med att simma eller sporta på annat sätt efter en stor måltid för att låta maten smälta i lugn och ro.

Hos oss får du snabb hjälp hela sommaren

Vi på Doktor.se finns här för dig, var du än befinner dig och när du än behöver vård. I vår app kan du till exempel träffa läkare oavsett om du är hemma, på stranden eller till och med utomlands.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
29 Juni, 2022