Doktor.se

Lär dig de ovanliga symtomen på borrelia

29 Juni, 2022 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Att borrelia kan ge upphov till en särskild sorts hudrodnad känner många till. Men det finns flera symtom att vara vaksam på om du eller ditt barn fått ett fästingbett.

Borrelia är en bakterieinfektion som sprids av fästingar, främst i södra och mellersta Sverige. Ungefär hälften som får borrelia får en karakteristisk hudrodnad kring bettstället. Hudrodnaden kommer en till fyra veckor efter fästingbettet, och ser ut som en rund eller oval röd ring som växer sig gradvis större. Den kan vara blekare i mitten.

Borrelia – fler symtom

Tidigt i förloppet kan borrelia också ge symtom som

  • trötthet

  • feber och frossa

  • huvudvärk.

Ett annat symtom på borrelia är en blåröd knuta i huden, ofta på örsnibben eller bröstvårtan. Det är vanligast hos barn. Barn kan också få symtom som en svullen och rodnad örsnibb som kan komma samtidigt som svullna lymfkörtlar kring örat och halsen.

Tänk på att barn har svårare att förklara om de har huvudvärk. Det kan istället visa sig som irritation och gnällighet, eller att barnen inte visar intresse för lek.

Borrelia i hjärnan och nerverna

En borreliainfektion kan sprida sig till hjärnan och nervsystemet, så kallad neuroborrelios. Det kan ge feber och huvudvärk, men också symtom som

  • huvudvärk

  • styv och stel nacke

  • känselbortfall

  • kräkningar

  • kraftig värk i till exempel nacke, rygg, armar eller ben

  • förlamning, till exempel i halva ansiktet.

Neuroborrelios är vanligare hos barn, och därför är det viktigt att vara vaksam på dessa symtom om du har ett barn som fått ett fästingbett. Vid symtom som kan tyda på borrelia i hjärna och nervsystem ska du söka vård akut.

Borrelia behandlas med antibiotika. Om en borreliainfektion är kvar länge utan behandling kan den ge fler symtom lång tid efter smittotillfället. Det kan vara symtom i skelett, muskler, leder, nervsystemet eller i huden.

Misstänker du borrelia? Så får du hjälp

Om du tror att du har drabbats av borrelia kan du få läkarhjälp inom 30 minuter hos vår samarbetspartner borreliakollen.se*. Vill du hellre prata med en läkare i vår app? Öppna appen Doktor.se, och välj kategori Bett.

Läs mer om borrelia här.

*Gäller dig som är minst 15 år.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
29 Juni, 2022