Doktor.se

Låt barnen bada säkert – 8 råd som kan rädda liv

6 Juli, 2023 ・ 3 min

Små barn kan drunkna även i grunt vatten, och de drunknar tyst på bara några minuter. Därför är det så viktigt att ständigt ha ögonen på barn som badar.

Juli är den månad då flest personer omkommer i drunkningsolyckor, enligt statistik från Livräddningssällskapet. Drunkning är också den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1–6 år, så det finns all anledning att ha stor respekt för vatten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort en studie där de tittat på statistiken från 1998–2007 och analyserat varför barn drunknar. Här är några saker de kom fram till:

 • En tredjedel av alla drunkningsolyckor har skett på badplatser där övervakningen brustit.

 • Brister i aktiv bevakning ger högre risk för drunkning.

 • 20 procent av barnen som drunknat är i förskoleålder, och har drunknat i grunt vatten.

 • Ungdomar och skolbarn tror att de är bättre på att simma än de är.

 • Inte ett enda barn drunknade i samband med båtfärd, eftersom de hade flytväst.

Råden som kan rädda liv

En drunkningsolycka är ett ögonblicks verk, och den typiska situationen är att en förälder bara går i väg en liten stund för att svara i telefonen eller hämta något. Många är inte medvetna om hur snabbt det kan gå från det att blicken vänts bort, till dess att barnet drunknat. Här är några saker du kan tänka på när du badar med barn i sommar:

 • Grunt vatten kräver också bevakning. Små barn kan drunkna även i en grund plaskpool om de till exempel ramlar framåt. Se alltid till att det finns en vuxen bredvid som har ständig uppsikt.

 • Barn drunknar tyst. Det är lätt att tro att ett barn som är på väg att drunkna kommer fäkta med armarna eller kanske skrika. Så är det inte. Barn som drunknar sjunker i allmänhet bara ner och börjar andas in vatten. Det går fort och det sker tyst. Därför måste badande barn bevakas varje sekund.

 • Barn ska vaktas av vuxna. Överlämna aldrig ansvaret för att ha uppsikt över ditt barn till ett äldre barn.

 • Var nära – på gripavstånd. När du vaktar små barn ska du befinna dig så nära att du snabbt kan gripa tag i barnet om det behövs.

 • Flytväst med krage räddar liv. Sätt på flytväst på barn som leker i eller vid vatten och glöm inte att spänna remmen i grenen. Barn som inte kan simma måste ändå ha ständig bevakning.

 • Turas om att vakta. Det sker drunkningsolyckor vid bassänger och stränder fast det funnits vuxna i närheten. Kanske tänker alla att någon annan har koll. Undvik det genom att utse en ansvarig badvakt och turas om med tydliga överlämningar. Ett tips är att den som har ansvaret för stunden samtidigt håller någonting i handen, till exempel en vattenflaska, som en ständig påminnelse om det viktiga uppdraget.

 • Pooler och bassänger ska vara inhägnade. Det gäller även grunda dammar i trädgårdar.

 • Överskatta inte ditt barns simförmåga. Låt inte barn gå i väg och simma ensamma även om de är simkunniga.

När du följer de här råden finns de rätta förutsättningarna för inte bara en härligt svalkande badstund, utan också en trygg och säker sådan. Vi önskar dig en skön sommar!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
6 Juli, 20236 Juli, 2023